Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri útoku na sídlo OSN zahynul príslušník vládnych síl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/TVGE via AP)

HERÁT - Pri útoku na sídlo OSN v západoafganskom meste Herát zahynul v piatok príslušník tamojších bezpečnostných síl. Informovala o tom agentúra AFP.

Počas bojov medzi Talibanom a vládnymi silami, ktoré vypukli na predmestí tejto provinčnej metropoly a prinútili k úteku množstvo ľudí, sa podľa Asistenčnej misie OSN v Afganistane (UNAMA) dostalo pod paľbu z granátometov i strelných zbraní aj hlavné sídlo OSN v Heráte. Podľa UNAMA útok vykonali "protivládne skupiny".

"Tento útok proti OSN je poľutovaniahodný a dôrazne ho odsudzujeme," uviedla vyslankyňa OSN pre Afganistan Deborah Lyonsová. Dodala, že páchatelia musia byť odhalení a "vzatí na zodpovednosť". Ako uvádza agentúra Reuters, podľa UNAMA sa pri útoku nezranil žiaden z jej pracovníkov.

Herát je druhou provinčnou metropolou v krajine, do ktorej Taliban vstúpil za posledných 24 hodín. Deň predtým povstalci vstúpili do hlavného mesta juhoafganskej provincie Helmand - Laškargáh, kde v súčasnosti taktiež prebiehajú boje s vládnymi silami, píše Reuters.

Novú, bleskovú ofenzívu vo viacerých oblastiach Afganistanu spustil Taliban po tom, ako Spojenými štátmi vedené zahraničné sily začali z územia tejto krajiny odsun. Ten by mal byť zavŕšený do konca augusta a urobiť tak bodku za ich takmer 20-ročným pôsobením v tejto stredoázijskej krajine. Islamistický Taliban ovládol už rozsiahle územia Afganistanu vrátane hraničných priechodov či viacerých provinčných hlavných miest. Organizácia Human Rights Watch (HRW) varovala, že Taliban v obsadených oblastiach pácha násilnosti voči civilistom.

Viac o téme: útok OSNVládne silyHerát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu