Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Maďarská lekárska komora víta zavedenie povinného očkovania zdravotníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Maďarská lekárska komora (MOK) považuje za dôležité a víta, že vláda nariadila povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre všetkých pracovníkov v zdravotníctve, ako to oznámil v piatok v maďarskom rozhlase premiér Viktor Orbán.

"Nie sme stúpenci donucovania, ale prijali sme rozhodnutie, že pre zdravotníckych pracovníkov bude očkovanie povinné,“ uviedol premiér, ktorý však nespresnil, odkedy bude toto nariadenie platiť. Lekárska komora na svojej webovej stránke konštatovala, že toto nariadenie zabezpečí ochranu pacientov i zamestnancov v zdravotníctve.

Podľa komory síce nie sú k dispozícii presné údaje, zaočkovanosť medzi zdravotníkmi je ale vyššia než v prípade obyvateľstva. V Maďarsku bude zároveň od 1. augusta možné zaočkovaným občanom podávať tretiu dávku vakcín proti covidu. Tretia dávka bude prístupná ľuďom, ktorí sú minimálne štyri mesiace po druhej dávke vakcíny.

Opozičná Demokratická koalícia (DK) v tejto súvislosti uviedla, že Orbánova vláda umožnením podávania tretej dávky vakcíny priznala, že presadzovaním neúčinnej čínskej vakcíny ohrozila seniorov, ktorej výrazná väčšina bola zaočkovaná očkovacou látkou čínskej spoločnosti Sinopharm. Podľa DK čínsku vakcínu, ktorá podľa výskumov nevytvára dostatočnú imunitu, nepodávali v nijakej inej krajine Európskej únie. Do začiatku nového školského roka spustia v krajine na školách očkovanie pre vekovú kategóriu nad 12 rokov.

V uplynulých 24 hodinách potvrdili nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku 64 ľuďom. V súvislosti s covidom zomreli dvaja pacienti. Bilanciou koronavírusovej pandémie je doteraz 808.725 nakazených a 30.015 úmrtí. Zaočkovaných prvou dávkou je vyše 5,55 milióna osôb, obe dávky podali už vyše 5,26 milióna ľuďom.

Viac o téme: OčkovanieZdravotníciKoronavírusMaďarská lekárska komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu