Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Internetové stránky kybernetického gangu spájaného s Ruskom sú mimo prevádzky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

WASHINGTON - Internetové stránky kybernetického gangu REvil spájaného s Ruskom sú mimo prevádzky. Informovala o tom agentúra AP. Zločinecký syndikát stál za nedávnou sériou ničivých počítačových útokov, ktoré 4. júla zasiahli až 1500 firiem. Správa o nedostupnosti stránky prišla len niekoľko dní po tom, ako americký prezident Joe Biden vyzval šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby "podnikol kroky" proti počítačovým zločincom pôsobiacim v Rusku.

Experti na kybernetickú bezpečnosť, ktorých AP oslovila, si myslia, že je zatiaľ predčasné špekulovať o tom, či išlo o zásah zo strany ruských úradov. Americký denník The New York Times (NYT) pripomína, že niektoré firmy, ktoré boli hekermi zasiahnuté, teraz nemajú možnosť zaplatiť výkupné za opätovné získanie svojich údajov.

NYT uvádza tri scenáre, čo sa mohlo stať. Prvým z nich je, že prezident Biden nariadil americkým vládnym agentúram vrátane Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), aby zastavili činnosť skupiny. Druhá možnosť podľa NYT je, že odstránenie stránok skupiny nariadil ruský prezident Vladimir Putin ako gesto smerom k Washingtonu. Tretia teória je, že skupina REvil sa sama rozhodla na určitý čas stiahnuť. Podobný krok urobila aj ruská skupina DarkSide po útoku na americkú spoločnosť Colonial Pipeline, ktorá zaplatila hekerom výkupné vo výške piatich miliónov dolárov.

Viac o téme: GangHackerInternet RuskoUSAKybernetikaREvil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu