Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pravda o EURO 2020: O toľko zvýšilo riziko nákazy KORONAVÍRUSOM u mužov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR (AP Photo/Darko Vojinovic, Pool))

LONDÝN - Podľa štúdie Imperial College London Majstrovstvá Európy vo futbale spôsobili nárast miery rizika koronavírusovej infekcie u mužov oveľa viac ako u žien. Hlavným dôvodom môže byť spoločné sledovanie hier na európskom šampionáte. Testy na viac ako 47-tisíc dobrovoľníkoch v najväčšej časti Veľkej Británie preukázali, že u mužov je o 30 percent vyššia pravdepodobnosť infekcie.

„Môže to byť tým, že sledovanie futbalu spôsobuje, že muži sú spoločensky aktívnejší ako obvykle,“ uviedol pre BBC autor štúdie Steven Riley. Správa tiež poznamenáva, že v súčasnosti krajinu zasiahla „významná tretia vlna infekcií“.

Izraelskí vedci varujú: TÁTO vakcína je proti delta variantu KORONAVÍRUSU menej účinná, ako sa očakávalo

Miera infekcie sa tak v porovnaní s predchádzajúcim prieskumom spred mesiaca zvýšila štvornásobne. Infekcie sa výrazne zvýšili vo všetkých vekových skupinách do 75 rokov, najmä však u detí a dospievajúcich.

Pravda o EURO 2020:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podstatne viac prípadov Covid aj u očkovaných osôb

Počet prípadov nákazy koronavírusom sa tiež zvýšil štvornásobne medzi ľuďmi, ktorí dostali obe očkovania. Za zvýšenie je zodpovedný vysoko nákazlivý delta variant patogénu SARS-CoV-2. Britská vláda chce 19. júla úplne zrušiť koronavírusové opatrenia v Anglicku.

„Aj keď vakcíny poskytujú dobrú ochranu pred infekciou a vážnymi chorobami, očkovaným ľuďom stále hrozí riziko ochorenia na vírus a infikovanie ďalších,“ uviedol Riley. Je preto dôležité, aby čo najviac ľudí dostalo obe dávky.

Viac o téme: ŠtúdiaRizikoKoronavírusEuro 2020ME vo futbale
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu