Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Merkelová rokovala v Londýne s Johnsonom o pandémii a Severnom Írsku

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA (Olivier Hoslet, Pool Photo via AP))

BERLÍN - Briti zaočkovaní oboma dávkami protikoronavírusovej vakcíny, zrejme v blízkej budúcnosti nebudú musieť po príchode do Nemecka podstúpiť karanténu. Uviedla to v piatok nemecká kancelárka Angela Merkelová na tlačovej konferencii po stretnutí s britským premiérom Borisom Johnsonom v Londýne.

"Predpokladám, že tí, ktorí boli zaočkovaní dvoma dávkami, budú môcť v dohľadnej dobe opäť vycestovať bez toho, aby museli podstúpiť povinnú karanténu," uviedla Merkelová. Nemecko zaradilo Spojené kráľovstvo do zoznamu vysoko rizikových krajín v súvislosti so šírením delta variantu koronavírusu, pričom Merkelová podporovala zavedenie prísnejších opatrení voči Británii aj na úrovni EÚ.

"Určité opatrenia sme prijali v čase, keď sme ešte neboli natoľko oboznámení s rizikami v súvislosti s variantom delta. Teraz vidíme, že podiel tých, ktorí sa ním nakazili, v Nemecku veľmi rýchlo rastie," povedala kancelárka.

Johnson naopak nevidí dôvod na to, prečo by ľudia žijúci v Británii zaočkovaní šaržou protikoronavírusovej vakcíny od spoločnosti AstraZeneca vyrobenej v Indii mali byť vynechaní z mechanizmu COVID pasov po tom, ako EÚ túto šaržu bezprostredne do spomínanej schémy nezahrnula. "Som si istý, že to nebude problém," vyhlásil Johnson. Ako uvádza agentúra Reuters, preparátom od indickej spoločnosti Serum Institute of India (SII), ktorá vakcínu Covishield of firmy AstraZeneca vyrába, bolo v Británii zaočkovaných zhruba päť miliónov ľudí.

Lídri tiež hovorili o otázke Severného Írska v súvislosti s brexitom. Merkelová aj Johnson vyjadrili nádej v pragmatické riešenie všetkých súvisiacich sporných otázok. Cieľom pobrexitových obchodných dohôd s EÚ týkajúcich sa Severného Írska je udržanie otvorených hraníc medzi Írskom - členom EÚ - a touto britskou provinciou, ktorá zostáva súčasťou jednotného trhu Európskej únie.   Merkelová sa má v piatok popoludní stretnúť aj s britskou kráľovnou Alžbetou II. Panovníčka nemeckú kancelárku prijala už dvakrát – v rokoch 2008 a 2014. Alžbeta II. v roku 2015 navštívila Berlín.

Viac o téme: PandémiaRokovanie LondýnAngela MerkelováSeverné Írsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu