Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS V Nemecku odporúčajú kombináciu vakcín pre lepšiu ochranu

Vakcíny proti koronavírusu
Vakcíny proti koronavírusu (Zdroj: TASR/AP/Charlie Riedel, Liselotte Sabroe, Boris Roessler)

BERLÍN - Nemecká komisia pre očkovanie vo štvrtok odporučila, aby ľudia zaočkovaní prvou dávkou vakcíny proti covidu od spoločnosti AstraZeneca dostali druhú dávku od firiem BioNTech/Pfizer alebo Moderna. Dôvodom je lepšia ochrana voči koronavírusu vrátane delta variantu, informovala agentúra AFP.

Štúdie ukazujú, že v porovnaní s dvoma dávkami vakcíny od AstraZenecy je imunitná reakcia "výrazne lepšia", keď je prvá dávka tejto očkovacej látky skombinovaná s druhou dávkou vakcíny vyrobenej technológiou mRNA, uviedla Stála komisia pre očkovanie (STIKO).

Komisia preto v aktualizovaných pokynoch odporúča kombináciu vakcín bez ohľadu na vek a s odstupom najmenej štyroch týždňov po sebe. STIKO poukázala na štúdie z Británie, podľa ktorých je ochrana proti delta variantu "významne nižšia" po jednej dávke. "V tejto súvislosti STIKO upozorňuje, že je dôležité dostať druhú dávku vakcíny," uviedla komisia.

Nemecko očakáva, že delta variant, po prvý raz odhalený v Indii, sa stane dominantným v krajine v najbližších dňoch. Podľa údajov zo stredy tvoril v týždni do 20. júna 37 percent prípadov nákazy v Nemecku. "Očakávam, že v priebehu júla bude delta predstavovať viac ako 70 až 80 percent infekcií v našej krajine," povedal novinárom nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

Viac o téme: KombináciaVakcínyOdporúčanieNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu