Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tieto štyri vakcíny obstáli: Dve dávky chránia aj proti delta variantu KORONAVÍRUSU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Carla Carniel)

HAAG - Dve dávky vakcíny proti covidu-19 zrejme chránia pred novým a vysoko nákazlivým variantom koronavírusu delta, uviedla dnes podľa agentúry AFP Európska agentúra pre lieky (EMA).

Tretia vlna KORONAVÍRUSU v Európe sa blíži: Čísla opäť stúpajú, nedostačujúca zaočkovanosť!

"Údaje získané z konkrétnych dôkazov ukazujú, že dve dávky vakcíny chránia proti variantu delta," povedal Marco Cavaleri, ktorý je v agentúre zodpovedný za stratégiu očkovania. 

Počty novo potvrdených prípadov ochorenia covid-19, spôsobené koronavírusom, začali minulý týždeň v Európe stúpať potom, ako desať po sebe idúcich dní klesali, oznámila dnes európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Rast nových prípadov má na svedomí nákazlivejší variant delta. 

"Sme si vedomí obáv spôsobených rýchlym rozšírením variantu delta," uviedol Cavaleri. "V súčasnej dobe sa zdá, že štyri vakcíny schválené v Európskej únii chránia pred všetkými varantmi koronavírusu kolujúcimi v Európe, vrátane variantu delta," dodal.  

Tieto štyri vakcíny obstáli:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

EMA v súčasnosti v EÚ povoľuje štyri vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Európska pobočka WHO predpovedá, že variant delta, najprv zistený v Indii, sa od augusta stane v Európe dominantný. S týmto vývojom počíta aj Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC). 

Viac o téme: OčkovanieVakcínyOchrana KoronavírusDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu