Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obavy sa potvrdili: Táto vakcína má veľmi nízku účinnosť proti KORONAVÍRUSU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nemecká farmaceutická spoločnosť CureVac v stredu oznámila, že v poslednej fáze testovania jej vakcína proti ochoreniu COVID-19 dosiahla len 48-percentnú účinnosť. Informovala o tom agentúra AFP.

Vakcína má zmysel: Imunita po očkovaní proti KORONAVÍRUSU zrejme vydrží až takto dlho!

Po zverejnení neuspokojivých výsledkov priebežnej analýzy v polovici júna sa podľa AFP takýto záver očakával. Spoločnosť vtedy informovala, že jej vakcína má 47-percentnú účinnosť. Podľa firmy CureVac je celková účinnosť jej vakcíny čiastočne výsledkom bezprecedentného množstva 15 variantov koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré kolovali medzi dobrovoľníkmi, ako aj rôznych reakcií účastníkov klinických testov naprieč vekovými skupinami po jej podaní.

Farma CureVac uviedla, že jej očkovacia látka s označením CVnCoV bola o niečo menej účinná u starších vekových skupín ako u ľudí vo veku od 18 do 60 rokov, kde dosahovala zhruba 53-percentnú účinnosť. Ľuďom v tejto vekovej kategórii tiež poskytovala stopercentnú ochranu pred úmrtím a hospitalizáciami. "V tejto záverečnej analýze CVnCoV demonštruje svoj silný prínos pre verejné zdravie v prípade ľudí od 18 do 60 rokov, čo bude podľa nás zásadným prínosom v snahe vysporiadať sa s touto pandémiou a novými variantmi koronavírusu," uviedol šéf firmy CureVac Franz-Werner Haas.

Obavy sa potvrdili: Táto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Sebastian Gollnow/dpa via AP)

Vakcína bola otestovaná na približne 40.000 dobrovoľníkoch z desiatich krajín Európy a Latinskej Ameriky. Z nich sa koronavírusom nakazilo 228 ľudí. Očkovacia látka od firmy CureVac má tak omnoho nižšiu účinnosť ako preparáty od konkurenčných firiem Pfizer/BioNTech a Moderna, ktoré sú rovnako založené na technológii mRNA. Vakcíny proti koronavírusu vyvinuté spoločnosťami Pfizer/BioNTech a americkou firmou Moderna boli schválené pred vyše polrokom po preukázaní približne 95-percentnej účinnosti, pripomína AFP.

Viac o téme: VakcínaNemeckoKoronavírusCureVac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu