Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajina obnovila komisiu preverujúcu kandidátov na sudcov: Americké veľvyslanectvo reaguje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

KYJEV - Ukrajinský parlament schválil v utorok zákon, na základe ktorého bude obnovená špeciálna komisia preverujúca spôsobilosti kandidátov na vymenovanie za sudcov. Jej činnosť bola pozastavená v roku 2019 rozhodnutím ústavného súdu, informovala agentúra Reuters.

Obnovená komisia bude preverovať bezúhonnosť a kvalifikáciu potencionálnych sudcov. Americké veľvyslanectvo v Kyjeve schválenie novej legislatívy uvítalo ako "dôležitý krok na ceste k rozsiahlej reforme súdnictva" na Ukrajine. Americká diplomatická misia na Twitteri uviedla, že "USA sú pripravené podporiť Ukrajinu pri implementácii zákona a realizácii tejto historickej príležitosti na obnovenie ukrajinského súdneho systému".

 Ako uvádza agentúra Reuters, zahraniční partneri Ukrajiny sa usilovali o to, aby za účelom zaistenia transparentnosti boli do procesu opätovného zriadenia komisie zapojení aj ich zástupcovia. Okrem toho požadovali možnosť rozhodovať o prípadnom odmietnutí kandidátov na sudcov, ktorých by považovali za nevyhovujúcich. Takúto možnosť pôvodný návrh zákona nezahŕňal. V druhom a poslednom čítaní ukrajinskí zákonodarcovia k predmetnému zákonu schválili dodatok, ktorý zahraničným expertom dáva rozhodujúce právomoci pri výbere členov predmetnej komisie.

Ako uvádza agentúra Ukrinform, komisia bude mať 16 členov, z ktorých osem je menovaných spomedzi súčasných alebo bývalých sudcov. Ukrajina sa podľa agentúry Reuters zaviazala k reforme súdnictva v snahe čeliť hlboko zakorenenej korupcii, a vytvoriť tak transparentnejšie a predvídateľnejšie prostredie pre investorov. Podľa marcového prieskumu think-tanku Razumkov Center ukrajinskej justícii nedôveruje takmer 79 percent Ukrajincov. Naopak kladný postoj k nej vyjadrilo iba 12,4 percent respondentov.

Viac o téme: SudcoviaKomisiaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu