Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Hovorca Kremľa v tom má jasno: Rusku sa do jesene nepodarí zaočkovať 60 percent obyvateľov

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok priznal, že Rusku sa nepodarí do jesene zaočkovať proti novému koronavírusu 60 percent populácie, ako sa pôvodne plánovalo.

"Je očividné, že sa nepodarí zaočkovať 60 percent (obyvateľov). Iba tento týždeň začal viac alebo menej rásť počet ľudí, ktorí sa chcú dať zaočkovať. Doposiaľ bolo dynamika očkovanie nanešťastie nízka," uviedol Peskov, citovaný informovala agentúra Interfax. Osemnásteho januára, keď v Rusku spustili masovú očkovaciu kampaň, hlavná hygienička Anna Popovová vyhlásila, že do jesene môže byť zaočkovaných až 60 percent obyvateľov.

Momentálne je v Rusku plne očkovaných len 11,5 percenta obyvateľov. Prvú dávku niektorej z registrovaných vakcín podľa ruského ministra zdravotníctva dostalo približne 23 miliónov ľudí. V súčasnosti sa v Rusku očkuje najmä domácou vakcínou Sputnik V vyvinutou Gamalejovým vedeckovýskumným inštitútom epidemiológie a mikrobiológie. V apríli začali v regiónoch postupne očkovať aj ďalšími ruskými vakcínami EpiVacCorona a CoviVac.

V Rusku v posledných týždňoch rapídne stúpa počet nových prípadov nákazy aj úmrtí, takmer denne sú zaznamenávané nové rekordy. Dôvodom zhoršujúcej sa epidemickej situácie je pravdepodobne nákazlivejší variant delta, prvýkrát zaznamenaný v Indii.  Za uplynulých 24 hodín zaregistrovali v Rusku 20.616 nových prípadov nákazy koronavírusom. Zomrelo 652 ľudí, čo je najviac od začiatku pandémie.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaRuskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu