Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Ženu znásilnil matkin milenec ako 12-ročnú: To, čím si potom prešla, je ako z hororu!

Valérie Bacotová (v strede) prichádza na súd v spoločnosti príbuzných. Zobraziť galériu (3)
Valérie Bacotová (v strede) prichádza na súd v spoločnosti príbuzných. (Zdroj: SITA/AP Photo/Laurent Cipriani)

CHALON-SUR-SAÔNE - Francúzka Valérie Bacotová obžalovaná z vraždy manžela, ktorý ju dlhé roky znásilňoval a nútil k prostitúcii, už nepôjde do väzenia. Obžaloba žiadala súd o päťročný trest, z toho štyri roky podmienečne.

Smrť po tvrdom policajnom zásahu v Česku: Nové VIDEO! Muž (†46) vrážal hlavou do auta a zrútil sa na zem

Verdikt súdu včera večer znel štyri roky, z toho tri podmienečne. Žena už strávila rok vo väzbe, zo súdnej siene teda odíde priamo na slobodu, uviedla stanica BFMTV na svojom webe. Podľa odborníkov nemala žena "žiadne východisko". Bacotová už nepôjde do väzenia, napriek tomu ju čaká istá forma dohľadu, povinná predpísaná lekárska starostlivosť a bude mať zákaz vlastniť zbraň. Jej rodina a blízki verdikt ocenili potleskom, čo vo Francúzsku v súdnych sieňach nebýva obvyklé. Potom sa niektorí z nich rozplakali.

Obžalovanej po vystúpení žalobcu prišlo zle a zrútila sa v slzách, napísal denník Le Parisien. Proces je vo Francúzsku ostro sledovaný, časť verejnosti žiadala oslobodenie Bacotovej. Žene za vraždu hrozilo až doživotie.

Valérie Bacotová (v strede)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Laurent Cipriani)

"Valérie Bacotová nemohla znášať život terorizovanej, ale je nutné jej vymerať trest bez opätovného uväznenia," vyhlásil prokurátor Éric Jallet podľa agentúry AFP. Pripomenul, že obžalovanú potrebujú jej štyri deti. Valérie Bacotová zabila svojho manžela potom, čo takmer 24 rokov trpela znásilňovaním, násilím a nútením k prostitúcii.

"Po oznámení tejto požiadavky sa Valérie Bacotová zrútila na podlahu v slzách, prišlo jej nevoľno. Na mieste jej bola poskytovaná pomoc a vypočutie bolo prerušené," napísal Le Parisien. Obhajkyňa Nathalie Tomasiniová podľa webu stanice BFMTV vysvetlila, že jej klientka hneď nepochopila, čo návrh žalobcu znamená, a prežila záchvat úzkosti.

"Tento proces je pre mňa veľkým krokom, možnosťou otočiť stránku a ísť ďalej. Dúfam v to. Ďakujem a teším sa, až budem so svojimi deťmi. Som rada, že vidím, že teraz máme našu rodinu a priateľov, a pre všetkých je príjemné, že si konečne vydýchneme," uviedla Bacotová pri pojednávaní, ktoré trvalo päť dní. Valérie Bacotová svojho muža zabila pred piatimi rokmi. Podľa agentúry AFP jej teraz hrozilo doživotné väzenie. Už viac ako 60.000 Francúzok a Francúzov podpísalo petíciu požadujúcu slobodu pre trýznenú obžalovanú.

Bacotovú muž podľa jej vlastných výpovedí zneužíval desiatky rokov. Svoje útrapy opísala v nedávno vydanej knihe Tout le monde savait (Všetci to vedeli). Vtedajší milenec jej matky ju vraj znásilnil už ako 12-ročné dievča. Muž bol odsúdený, ale po prepustení z väznice sa vrátil k rodine. Vo svojich 17 rokoch Bacotová otehotnela a kým ju matka vyhnala, bola nútená si vziať svojho o 25 rokov staršieho trýzniteľa. Bacotová pred súdom povedala, že jej muž hrozil aj pištoľou a nútil ju k prostitúcii. Nakoniec mu, aj v záujme ochrany ich spoločnej dcéry, vpálila guľku do šije.

Valérie Bacotová (v strede)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Laurent Cipriani)

Otrasný prípad býva vo Francúzsku často porovnávaný s podobnou kauzou Jacqueline Sauvageovej, ktorá je považovaná za symbol obetí domáceho násilia. Sauvageová po 47 rokoch manželstva v septembri 2012 svojho násilníckeho muža zastrelila, za čo jej súd vymeral desaťročný trest väzenia. Ona aj jej tri dcéry vypovedali, že ich muž roky zneužíval. Prípad vyvolal prudkú debatu a protesty a francúzsky prezident François Hollande jej v roku 2016 udelil milosť.

Viac o téme: ManželVraždaRozsudokSúd FrancúzskoValérie Bacotová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu