Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Blinken na svojej prvej návšteve v Berlíne: USA nemajú lepšieho priateľa, než je Nemecko

Antony Blinken a Angela Merkelová Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken a Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

BERLÍN - Spojené štáty "nemajú lepšieho priateľa" než Nemecko, povedal v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na svojej prvej návšteve Nemecka od nástupu do funkcie. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

"Myslím, že je spravodlivé povedať, že Spojené štáty nemajú lepšieho partnera, lepšieho priateľa na svete, než je Nemecko," vyhlásil šéf americkej diplomacie na tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Blinken, ktorý sa okrem Merkelovej stretol aj so svojím nemeckým rezortným partnerom Heikom Maasom, zároveň vyzdvihol "spoločné hodnoty a spoločné záujmy" Washingtonu a Berlína.

Blinken na svojej prvej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Merkelová zdôraznila význam spoločného postupu Nemecka a USA v snahách o riešenie konfliktu v Líbyi, píše DPA. Je veľmi dôležité, "aby sme vyslali smerom k Líbyi jednotný signál," upozornila. Jej vyjadrenia prišli v čase, keď sa v Berlíne koná medzinárodná konferencia o budúcnosti Líbye. Nemecká kancelárka zároveň vyjadrila potešenie, že USA sú späť na multilaterálnej scéne. "Nemecko a Spojené štáty sú v tejto súvislosti partnermi. A sme si vedomí svojej zodpovednosti," dodala.

Aj Blinken zdôraznil význam multilaterálnych riešení v oblasti boja proti klimatickej zmene či v oblasti nových technológií. Spojené štáty sa po nástupe prezidenta Joea Bidena zamerali na "reštart" nemecko-amerických vzťahov. Za vlády jeho predchodcu Donalda Trumpa boli vzťahy medzi oboma krajinami na bode mrazu, uzatvára DPA.

Viac o téme: USANemeckoAngela MerkelováAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu