Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Merkelovú zaočkovali druhou dávkou vakcíny

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú v utorok zaočkovali druhou dávkou vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Moderna. Prvú dávku očkovacej látky dostala od spoločnosti AstraZeneca, informovala agentúra AFP.

Merkelovú (66) zaočkovali prvou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca ešte koncom apríla, keď nemecká vláda odporučila očkovať touto vakcínu iba ľudí nad 60 rokov. Merkelová pritom opakovane uviedla, že sa dá zaočkovať až vtedy, keď bude na rade. Viacero členských krajín Európskej únie prestalo očkovaciu látku od spoločnosti AstraZeneca podávať mladším ľudom, pričom hornú vekovú hranicu stanovili zvyčajne na 50 až 65 rokov.

Predstaviteľ Európskej liekovej agentúry (EMA) Marco Cavaleri sa však začiatkom júna vyjadril, že v dôsledku obáv spôsobených zriedkavými prípadmi krvných zrazenín by sa krajiny EÚ mali vyhýbať podávaniu tejto očkovacej látky aj ľuďom starším ako 60 rokov. Miesto toho odporučil krajinám používať práve vakcíny od spoločnosti Moderna či konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré sú založené na technológii mRNA. Aspoň prvú dávku vakcíny v Nemecku dostalo už 51,2 percenta obyvateľov, každý druhý obyvateľ Nemecka je teda očkovaný, uvádza AFP.

Viac o téme: VakcínaAngela MerkelováKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu