Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrôzostrašné zábery, obrovský výbuch plynu v Číne: Stúpol počet obetí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Xiao Yijiu/Xinhua via AP)

PEKING - Na 25 mŕtvych stúpol v pondelok počet obetí nedeľňajšieho výbuchu plynu v čínskej provincii Chu-pej. S odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií o tom informovala agentúra AFP.

K výbuchu došlo v nedeľu areáli obytného bloku v meste Š'-jen o 06.30 h miestneho času (0.30 h SELČ). Štátna televízia CCTV ešte v nedeľu informovala, že záchranárom sa podarilo spod trosiek vyslobodiť celkovo 144 preživších. Všetkých zachránených hospitalizovali, 37 z nich bolo v nedeľu kritickom stave.

Ako uvádza AFP, výbuch poškodil niekoľko budov. Úrady v pondelok uviedli, že počet obetí sa zvýšil na 25, čo je viac než dvojnásobok oproti predtým hlásenému počtu obetí, uviedla čínska štátna tlačová agentúra Sinchua. Na mieste naďalej prebiehajú záchranné a pátracie práce. Do akcie bolo nasadených zhruba 2000 záchranárov. Úrady evakuovali približne 900 ľudí žijúcich v okolitých budovách, ktoré mohla explózia poškodiť.

Hrôzostrašné zábery, obrovský výbuch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Xiao Yijiu/Xinhua via AP)

Výbuch nastal v budove, v ktorej predtým sídlil výrobca automobilových karosérií. Niekoľko preživších pre miestne médiá uviedlo, že plynové potrubia v budove po minuloročnom presune tohto závodu chátrali. Priemyselné nehody sú v Číne pomerne bežné. Dôvodom sú nedostatočné bezpečnostné opatrenia a korupcia medzi úradníkmi poverenými kontrolovaním ich dodržiavania. Po nedeľňajšom výbuchu vyzval čínsky prezident Si Ťin-pching miestne úrady, aby sa z incidentu "poučili".

Viac o téme: ObeteVýbuch plynuČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu