Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Izraeli zisťujú príčinu rozsiahlych požiarov: Zrejme išlo o zámer

Požiar v Jeruzaleme
Požiar v Jeruzaleme (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

JERUZALEM - Izraelské úrady zisťujú príčinu rozsiahlych požiarov, ktoré vypukli v stredu na okraji Jeruzalema a na západnom brehu Jordánu. Ako informoval denník The Times of Israel, úrady sa čoraz viac prikláňajú k hypotéze, že boli úmyselne založené a spáchali ich pravdepodobne Palestínčania.

Požiare, ktoré vypukli v popoludňajších hodinách, primali izraelské hasičské a záchranné služby k evakuácii desiatok obyvateľov oblasti. Do večera sa požiare podarilo dostať pod kontrolu, ale hasiči požiaroviská ešte počas noci monitorovali, informovala televízia Rešet 13.

V dôsledku požiarov a silného zadymenia boli uzavreté aj priľahlé cesty vrátane diaľnice spájajúcej Jeruzalem a Tel Aviv. Popoludní na niekoľko hodín prerušili dopravu na železničnej trati Jeruzalem – Tel Aviv. The Times of Israel dodali, že pre lesné požiare bolo v Jeruzaleme prerušené aj pojednávanie s premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorý sa pred súdom zodpovedá z obvinení z korupcie.

Vyšetrovatelia podľa denníka momentálne zhromažďujú zábery z bezpečnostných kamier, aby získali viac informácií o možných príčinách požiaru. Aj keď ešte nevydali definitívny verdikt, ako možný motív zvažujú zámerné podpálenie, pretože oblasť, kde došlo k požiarom, sa nachádza blízko bezpečnostnej bariéry oddeľujúcej Izrael od Západného brehu.      

V máji, keď sa násilné palestínske nepokoje z východného Jeruzalema rozšírili do zmiešaných židovsko-arabských miest v Izraeli, založili Palestínčania na Západnom brehu Jordánu niekoľko požiarov v tej istej oblasti, pripomenul izraelský štátny rozhlas  KAN.

Viac o téme: PožiarJeruzalemIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu