Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO V Izraeli oslavovali nástup novej vlády a pád Netanjahua tisíce ľudí!

V Izraeli oslavujú nástup novej vlády Zobraziť galériu (5)
V Izraeli oslavujú nástup novej vlády (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

TEL AVIV - Tisíce Izraelčanov vyšli v nedeľu večer do ulíc Jeruzalema a Tel Avivu, aby oslávili nástup novej vlády premiéra Nafraliho Bennetta, ktorá krátko predtým zložila prísahu po hlasovaní o dôvere v parlamente. Novému premiérovi medzi prvými zagratulovali americký prezident Joe Biden a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Rozradostení stúpenci novej vlády, ktorej nástup znamená aj koniec 12 rokov trvajúceho vládnutia Benjamina Netanjahua, sa zhromaždili pred jeruzalemským sídlom parlamentu a v centre druhého najväčšieho mesta Tel Aviv, píše agentúra AFP.

Mnohí z nich prejavovali svoju radosť nadšenými pokrikmi a tlieskaním. Niektorí z nich niesli transparenty a nápisom "Zbohom Bibi", čo je prezývka Benjamina Netanjahua.  

V Izraeli oslavujú nástup
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

Jeden z účastníkov osláv pre agentúru AFP priznal, že má z nástupu krehkej rôznorodej koalície zloženej z ôsmich strán zmiešané pocity. Vyjadril však presvedčenie, že zmena vládnej garnitúry je niečo, čo už krajina potrebovala.

V Izraeli oslavujú nástup
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

Medzi prvými, ktorý zablahoželal novému premiérovi Bennettovi, bol šéf Bieleho domu Joe Biden. "Teším sa na spoluprácu s predsedom vlády Bennettom v záujme posilnenia všetkých aspektov úzkeho a trvalého vzťahu medzi našimi krajinami," uviedol Biden vo vyhlásení.

Zdôraznil, že spoločne s novou izraelskou vládou chce spolupracovať na "posilňovaní bezpečnosti, stability a mieru pre Izraelčanov, Palestínčanov a obyvateľov celého regiónu". Naftali Bennett Bidenovi poďakoval na Twitteri a potvrdil záujem na rozvíjaní vzájomnej spolupráce.

V Izraeli oslavujú nástup
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

Merkelová vo svojej gratulácii vyzdvihla tradične blízke vzťahy medzi Nemeckom a Izraelom, ktoré podľa nej spája "jedinečné priateľstvo". "S uvedomením si tejto skutočnosti sa teším na úzku spoluprácu s Vami," uviedla Merkelová na Twitteri v odkaze adresovanom Bennettovi.

Kancelárka zaželala novej vláde aj všetkým občanom Izraela "silu, súdržnosť a úspech v zvládaní úloh, ktoré ich čakajú".

Novému izraelskému premiérovi Bennettovi gratulovala aj EÚ

Predseda Európskej rady Charles Michel gratuloval v nedeľu večer novému izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi po tom, ako schválenie jeho novej koalície ukončilo 12-ročné vládnutie Benjamina Netanjahua. Informovala o tom agentúra AFP.

"Teším sa na posilňovanie partnerstva (EÚ a Izraela) pre spoločnú prosperitu a smerom k trvalému regionálnemu mieru a stabilite," uviedol Michel v odkaze.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab tiež v tvíte napísal, že sa teší na pokračovanie v spolupráci v otázkach bezpečnosti, obchodu a klimatickej zmeny, ako aj spoločného úsilia o dosiahnutie mieru v regióne.

K blahoželaniam sa pridal aj kanadský premiér Justin Trudeau, podľa ktorého Ottawa "neochvejne zotrváva vo svojej podpore dvojštátového riešenia, pri ktorom budú Izraelčania a Palestínčania žiť v mieri, bezpečnosti a dôstojnosti – bez strachu a pri dodržiavaní svojich ľudských práv".

Predseda Európskej rady Charles
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

Novému premiérovi predtým medzi prvými gratulovali americký prezident Joe Biden a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Nová vláda Izraela je jeho vnútornou záležitosťou, tvrdí palestínske vedenie

Úrad palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása reagoval na novú vládu Izraela pod vedením premiéra Naftaliho Bennetta v nedeľu večer len stručne, keď ju označil za "vnútornú izraelskú záležitosť". Informovala o tom agentúra AP.

Abbásov hovorca Nabíl abú Rudajná uviedol, že Palestínčania zotrvávajú vo svojom postoji "podpory medzinárodnej legitímnosti a dvojštátového riešenia vytvorením nezávislého palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967, s východným Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom".

Novú izraelskú vládu vytvorilo široké spektrum strán, zahŕňajúce stúpencov tvrdej línie i umiernenejších zástancov tzv. dvojštátového rieštenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Členovia novej vlády však uviedli, že tejto otázke, ktorá medzi nimi môže vyvolávať spory, sa zatiaľ nebudú venovať.

Radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, v nedeľu ešte pred schválením novej izraelskej vlády v parlamente ohlásilo konfrontačný postoj. Hovorca Hamasu Fawzí Barhúm vyhlásil, že každá vláda Izraela je "osadnícky okupantský orgán, ktorému je potrebné brániť sa všetkými formami odporu, predovšetkým ozbrojeným odporom".

Hamas a Izrael viedli minulý mesiac 11-dňovú vojnu – štvrtú, odkedy toto militantné hnutie v roku 2007 po spore s konkurenčnou Palestínskou samosprávou v Prejordánsku ovládlo pásmo Gazy. Napriek nepriateľstvu vedú obe strany nepriame rozhovory zamerané na posilnenie prímeria. Barhúm povedal, že "konanie tejto vlády v teréne určí, ako k nej budeme my pristupovať v teréne".

Islamská strana Zjednotená arabská kandidátka (Raam), ktorá ako prvá arabská strana v izraelskom parlamente vstúpila do vládnej koalície, medzitým avizovala, že v nej bude presadzovať záujmy palestínskych občanov Izraela.

Šéf strany Mansúr Abbás podľa AP v nedeľu povedal, že Raam robí veľkú obetu v záujme svojich voličov a bude sa usilovať o "pokročenie v dialógu, ktorý prinesie lepšie, nové a zásadové vzťahy všetkým občanom štátu: Židom a Arabom".

Viac o téme: OslavaPremiérNová vládaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu