Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V izraelskom väzení zomrel záhadný muž: Mal ohrozovať veľké tajomstvo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Aviv Kochavi v stredu poodhalil niekoľko informácií o tajomnom mužovi, ktorý v máji zomrel vo vojenskom väzení. Armáda stále neprezradila jeho meno ani údajné previnenia. Zámerne ohrozil "veľké tajomstvo", povedal podľa agentúry Reuters Kochavi. Denník The Jerusalem Post s odvolaním sa na izraelskú armádu napísal, že príslušník vojenskej spravodajskej služby bol zatknutý v septembri a armáda ho vinila zo spáchania trestného činu, ktorý spôsobil "závažnú škodu národnej bezpečnosti".

Absolútny triumf izraelského letectva: VIDEO Takto zmiatli Arabov a zničili iracký jadrový reaktor

"Spáchal zločiny najvyššej závažnosti. Spáchal ich vedome, úmyselne, z dôvodov, ktoré neviem, ako opísať," povedal včera náčelník generálneho štábu v izraelskej televízii. Dodal, že sa armáde podarilo "na poslednú chvíľu" zabrániť tomu, aby muž ohrozil "veľké tajomstvo".

Muž slúžil v technologickej jednotke izraelskej armády a bol obžalovaný z trestných činov súvisiacich s bezpečnosťou, netýkali sa však špionáže pre cudziu krajinu, píše Reuters. Armáda uviedla, že sa muž k niektorým obvineniam priznal, a podotkla, že "konal samostatne, na základe osobných motívov". Za jeho činmi vraj neboli motívy ideologické, nacionalistické ani finančné.

Kochavi, ktorý býval na čele vojenskej spravodajskej služby, ďalej povedal, že zosnulý kedysi slúžil pod jeho velením. Označil ho zároveň za "skvelého" vojaka. V súčasnosti nie je ani jasné, prečo muž vo väzení zomrel. Podľa armády sa to stalo po náhlej chorobe, jeho úmrtie sa však podľa Kochaviho vyšetruje.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Väzeň bol v kontakte s rodinou

Náčelník generálneho štábu ho zároveň odmietol prirovnať k bývalému agentovi izraelskej rozviedky Mossadu Benovi Zygierovi, ktorý sa v roku 2010 obesil v izraelskej väznici, kde bol kvôli podozreniu z prezradenia tajných informácií. Úrady ho vo väznici neregistrovali pod jeho pravým menom, izraelské médiá mu preto prisúdili prezývku "väzeň X", pripomína Reuters.

Muža, ktorý zomrel minulý mesiac, však armáda podľa Kochaviho uväznila pod jeho pravým menom, bol v kontakte s rodinou, priateľmi i ostatnými väzňami. Informácie o ňom verejnosti neprezradila kvôli "ochrane súkromia jeho i jeho rodiny" a vzhľadom na "veľké tajomstvo".

Viac o téme: VäzenieIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu