Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zadržali Poliaka, ktorý je podozrivý zo špionáže pre Rusko: Pôsobil vo viacerých krajinách EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľská agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) zadržala poľského občana Janusza N., ktorý je podozrivý zo špionáže pre Rusko. Podľa spravodajského portálu rmf24.pl to vo štvrtok vo Varšave oznámila prokuratúra.

Portál spresnil, že počas vyšetrovania prípadu sa zistilo, že podozrivý konal v prospech Ruskej federácie a zintenzívnil svoju činnosť po tom, čo bol pred časom - tiež pre podozrenie zo špionáže - zadržaný jeho komplic.

Janusz N. sa na základe pokynov ruských spravodajských služieb pokúsil nadviazať kontakt s poľskými a zahraničnými politikmi, vrátane tých, ktorí pracujú v Európskom parlamente, uvádza rmf24.pl.

Zadržaný Janusz N. pôsobil v Poľsku, Európskej únii a ďalších krajinách. Vyšetrovatelia naznačili, že jeho účinkovanie bolo "súčasťou ruských propagandistických a dezinformačných projektov uskutočňovaných s cieľom oslabiť pozíciu Poľskej republiky v EÚ a na medzinárodnej scéne".

Polícia urobila prehliadky v byte a kancelárii Janusza N., pričom našla a zhabala množstvo dátových nosičov a 300.000 zlotých (67.325 eur). Muža medzičasom obvinili zo špionáže pre ruské tajné služby a zostáva vo väzbe. Hrozí mu desať rokov väzenia.

Viac o téme: AgentiŠpióniRuskoPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu