Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Japonsko daruje Taiwanu viac ako milión vakcín od AstraZenecy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, File)

TOKIO - Japonský minister zahraničných vecí Tošimicu Motegi v piatok oznámil, že jeho krajina daruje Taiwanu viac ako milión dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, informovala agentúra AFP.

Tento krok môže vyvolať spor s Pekingom, pripomína AFP. Taiwan sa odtrhol od Číny na konci občianskej vojny v roku 1949, Peking však tento demokratický a samosprávny ostrov vníma ako súčasť svojho územia.

Mogeti povedal, že Japonsko o poskytnutie vakcín žiadajú rôzne krajiny a oblasti. "V súčasnosti sme dokončili prípravy v súvislosti so žiadosťou Taiwanu a bezplatne doručíme 1,24 milióna dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, ktoré boli vyrobené v Japonsku," povedal. Vakcíny budú doručené prostredníctvom japonskej diplomatickej misie na Taiwane a mali by prísť v priebehu piatka.

Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyjadrení tento krok privítalo a zdôraznilo, že susediace krajiny "majú spoločné univerzálne hodnoty slobody a demokracie". Taiwan v súčasnosti čelí náhlemu nárastu v počte prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, píše AFP. Celkový počet prípadov v krajine sa za posledné týždne zvýšil na takmer 10.000 a Taiwan hlási i 166 súvisiacich úmrtí.

Nárast počtu prípadov zaznamenali po tom, ako sa nákaza rozšírila z ohniska z prostredia pilotov leteckých spoločností, pripomína AFP. Taiwan chce v najbližších mesiacoch začať s hromadným očkovaním a zakladá tisíce vakcinačných stredísk s cieľom podať milión dávok týždenne. Má však problémy so zabezpečením dostatočného počtu dávok, píše AFP.

Doteraz dostal 726.000 dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a 150.000 dávok od americkej spoločnosti Moderna. Ďalšie dávky by mal dostať aj prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX. Tú vytvorili Organizácia Spojených národov a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s cieľom pomôcť krajinám s nízkym a stredným príjmom získať prístup k proticovidovým očkovacím látkam.

Darovať vakcíny chcú aj Spojené štáty 

Prezident zásielku vakcín oznámil po rozhovore s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, ktorá má 8. júna navštíviť Mexiko. "V mene Mexičanov som jej vyjadril vďaku," napísal López Obrador na Twitteri. Hugo López-Gatell z mexického ministerstva zdravotníctva spresnil, že touto vakcínou sa bude očkovať v mestách na hraniciach Mexika s USA, v karibskom letovisku Cancún a v letoviskách na pobreží Tichého oceánu.

 

 

Vakcinačné kampane v mexických mestách v okolí hraníc zaostávajú v porovnaní s očkovaním na druhej strane hraníc – v Spojených štátoch, píše AFP. Cez hranice sa však neustále presúvajú osoby a tovar. Mexické úrady minulý týždeň vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson schválili na núdzové použitie, píše na svojej webovej stránke denník El País.

Mexiko zatiaľ podľa AFP dostalo viac ako 42 miliónov dávok piatich rôznych vakcín a 32,8 milióna z nich už podalo. To však stále nie je postačujúce pre približne 126 miliónov obyvateľov tejto krajiny. Spojené štáty Mexiku v marci poslali približne 2,7 milióna dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca.

Mexiko v spojitosti s koronavírusom SARS-CoV-2 zaznamenalo 228.000 potvrdených úmrtí. Aj vládne úrady však podľa AFP uvádzajú, že skutočná bilancia obetí môže byť oveľa vyššia, pretože mnoho ľudí zomrelo v domácom prostredí a nikdy neabsolvovali test.

Viac o téme: OčkovanieJaponskoKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu