Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Roman Pratasevič prehovoril: Odklon letu na mňa nastražil nemenovaný spolupracovník

Bieloruský opozičný novinár Raman Pratasevič
Bieloruský opozičný novinár Raman Pratasevič (Zdroj: t.me)

MINSK - Bieloruský opozičný novinár Roman Pratasevič zatknutý po tom, čo Minsk odklonil jeho dopravné lietadlo, vo videu z väzenia povedal, že situáciu naňho nastražil nemenovaný spolupracovník. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Videozáznam Prataseviča bol súčasťou hodinového dokumentárneho filmu, odvysielaného v stredu večer v štátom kontrolovanej televízii ONT. Vo filme 26-ročný Pratasevič takisto vraví, že protesty proti bieloruskému autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi teraz, v období tvrdých zásahov (režimu), nemajú zmysel, a navrhuje, aby opozícia počkala na vhodnejší okamih.

Film prináša tvrdenie, že bieloruské úrady nevedeli, že Pratasevič sa 23. mája nachádza na palube letu spoločnosti Ryanair smerujúceho z Atén do litovského Vilniusu, keď ho letoví dispečeri odklonili do bieloruskej metropoly Minsk z dôvodu vyhrážky bombou.

Po pristátí na letisku sa žiadna bomba nenašla, ale Prataseviča a jeho ruskú priateľku zatkli. Odklon letu pobúril Európsku úniu, ktorá zareagovala zákazom bieloruských aerolínií vo svojom vzdušnom priestore a zároveň nariadila európskym leteckým spoločnostiam, aby sa vyhýbali Bielorusku. EÚ vypracovala aj nové tvrdé sankcie proti kľúčovým odvetviam bieloruskej ekonomiky.

Lukašenko, ktorý vládne bývalej sovietskej republike s 9,3 milióna obyvateľov železnou rukou už vyše štvrťstoročie, obvinil Západ, že chce jeho krajinu sankciami "zadusiť". Bielorusko celé mesiace zažíva protesty proti Lukašenkovmu šiestemu zvoleniu za prezidenta vo voľbách v auguste 2020, ktoré sú všeobecne pokladané za zmanipulované. Lukašenko zosilnil tvrdé zásahy proti demonštrantom a bezpečnostné zložky od začiatku protestov zatkli viac ako 35.000 ľudí, pričom tisícky zbili.

Pratasevič sa stal pre Lukašenka veľkým nepriateľom

Pratasevič, ktorý opustil Bielorusko v roku 2019, sa stal pre Lukašenka veľkým nepriateľom. Riadil mimoriadne obľúbený kanál na platforme Telegram, ktorý zohral hlavnú úlohu pri organizovaní obrovských protivládnych protestov, a je obvinený z podnecovania masových nepokojov - za tieto obvinenia sa ukladá trest 15 rokov väzenia.

Lukašenko minulý týždeň obvinil Prataseviča z podnecovania "krvavej vzbury" a bránil odklon letu Ryanairu ako oprávnenú reakciu na vyhrážku bombou. Dokumentárny film na stanici ONT pôsobil tak, že má podporiť obsah tvrdenia, že bieloruské úrady nevedeli o prítomnosti Prataseviča na palube lietadla, keď ho úrady odklonili.

Novinár vo videu uvádza, že autorom vyhrážky bombou je zrejme niekto, s kým mal osobný konflikt. Pratasevič neprajníka nemenoval, ale dodal o ňom, že bol napojený na opozične zmýšľajúcich hekerov, ktorí útočili na bieloruské oficiálne webové stránky a už v minulosti sa vyhrážali bombami.

Pratasevič vo videu nevysvetlil, aký druh osobného konfliktu mal s údajnou osobou. "Keď bolo lietadlo na pristávacej dráhe, uvedomil som si, že panikáriť je zbytočné," povedal Pratasevič. Keď lietadlo rolovalo k parkovaciemu miestu, novinár podľa svojich slov videl čakajúce, ťažko vyzbrojené špeciálne sily. "Bola to špeciálna jednotka rýchleho nasadenia - videl som uniformy, nepriestrelné vesty a zbrane," dodal.

Pratasevič sa objavil vo videu aj deň po zatknutí - nakrútené bolo vo väzbe a odvysielala ho bieloruská štátna televízia. Novinár rozprával rýchlo a monotónne a priznal sa k organizovaniu masových nepokojov. Jeho rodičia, ktorí teraz žijú v Poľsku, vyhlásili, že priznanie pôsobilo ako vynútené.

Viac o téme: VideoLietadloPrepustenieMinskRoman Pratasevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu