Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Talianska prokuratúra v prípade pádu lanovky skúma videá z rokov 2014 a 2018

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Soccorso Alpino e Speleologico Piemontese via AP)

RÍM - Talianska prokuratúra skúma videozáznamy z rokov 2014 a 2018 v rámci vyšetrovania pádu kabíny lanovky na severe Talianska, pri ktorej 23. mája tohto roka zahynulo 14 ľudí. Informuje o tom v stredu agentúra DPA.

Prokurátorka v meste Verbania to potvrdila tlačovým agentúram Adnokronos a ANSA. Nemecká stanica ZDF o tom informovala v utorok vo večernom vysielaní programu "Frontal 21". Tým sa podľa DPA posilnilo podozrenie, podľa ktorého sa svorky na zablokovanie záchrannej brzdy kabíny lanovky používali už pred nehodou z 23. mája.

Prokurátorka už predtým oznámila, že na záchrannej brzde boli umiestnené svorky, čím sa brzda znefunkčnila, napísala na svojej webovej stránke stanica BBC s odvolaním sa na taliansky denník Corriere della Sera. Svorky boli podľa prokurátorky umiestnené po neúspešnej oprave lanovky s cieľom zabrániť narušeniam prevádzky.

Talianska prokuratúra v prípade
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Italian Vigili del Fuoco Firefighters via AP)

Videozáznamy pochádzajú od muža zo Švajčiarska, ktorý nafilmoval lanovku v roku 2014 a 2018 výlučne zo záujmu o danú technológiu, uvádza sa v televíznej reportáži. Po havárii lanovky muž, ktorý sám pracuje v rovnakom odvetví, videozáznamy vyhľadal a objavil na nich spomenuté svorky. Tieto zariadenia sa mali použiť v rámci údržby - lenže na videu sa na lanovke nachádzali ľudia.

Kabína lanovky spájajúcej mestečko Stresa na brehu jazera Lake Maggiore s horou Mottarone spadla pod vrcholom z nosného lana. Pád ako jediný z 15 ľudí v kabíne prežil päťročný izraelský chlapec, ktorý zostáva v nemocnici v Turíne. Z doposiaľ nevysvetlených dôvodov sa ťažné lano lanovky roztrhlo. Núdzové brzdy na nosnom kábli by mali pádu zabrániť, svorky však mechanizmus deaktivovali.      

Talianska prokuratúra v prípade
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Italian Vigili del Fuoco Firefighters via AP)

Talianske úrady v súvislosti s prípadom zadržali troch mužov na základe obvinení, že mali s brzdovým systémom úmyselne "manipulovať", aby zabránili vyradeniu lanovky z prevádzky. Hlavný technik Gabriele Tadini zostáva v domácej väzbe, píše DPA. Priznal totiž, že spôsobil znefunkčnenie bŕzd, pretože sa sami od seba uzamykali počas toho, ako bola lanovka v prevádzke. Tadini tvrdil, že svojich nadriadených - zvyšných dvoch obvinených - na tento fakt upozornil. Dvojica mužov však tvrdenie popierala a z väzby boli prepustení po rozhodnutí sudkyne - pre nedostatok dôkazov. Všetci traja muži sú však aj naďalej predmetom vyšetrovania.

Viac o téme: LanovkaPádVideáTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu