Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruská polícia prehľadala príbytky niekoľkých ruských opozičných politikov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ruská polícia prehľadala v utorok chatu ruského opozičného politika Dmitrija Gudkova, rovnako ako aj príbytky dvoch jeho spolupracovníkov, informovala agentúra AP i portál Meduza.io.

"Oficiálny dôvod nepoznám, ten skutočný je však jasný," píše Gudkov v príspevku na sociálnej sieti Telegram, v ktorom reagoval na dôvod prehliadky. V čase razie sa v Gudkovej chate nachádzal jeho otec a niekoľko jeho ďalších rodinných príslušníkov, ktorí počas prehliadky nesmeli používať mobilné telefóny. Dmitrij Gudkov je bývalým poslancom ruského parlamentu. Kandidovať chce aj v nadchádzajúcich septembrových parlamentných voľbách, uvádza AP.

Ruská polícia zatkla ešte v pondelok na letisku v Petrohrade prominentného ruského aktivistu Andreja Pivovarova. Ten je výkonným riaditeľom medzičasom rozpustenej ruskej opozičnej organizácie Otvorené Rusko, ktorú ruské orgány zaevidovali už v roku 2017 ako "nežiaducu" organizáciu. Tento termín sa používa v súlade s legislatívou cielenou na zahraničné organizácie obvinené zo zasahovania do politiky v Rusku.Vo štvrtok 27. mája organizácia oznámila, že sa rozhodla ukončiť svoju činnosť, aby tak chránila svojich členov pred možným trestným stíhaním a hrozbou uväznenia.

Podľa agentúry AP vyvíjajú ruské úrady rôznymi zásahmi pred nadchádzajúcimi septembrovými parlamentnými voľbami čoraz väčší tlak na oponentov súčasnej vlády.

Ruského opozičného politika Gudkova vzali do väzby

Ruského opozičného politika Dmitrija Gudkova vzali v utorok do väzby pre podozrenie zo spôsobenia obzvlášť veľkých majetkových škôd, spáchaných podvodom či zneužitím dôvery. Podľa agentúry Interfax o tom v utorok informoval Pavel Čikov, riaditeľ medzinárodnej skupiny pre ľudské práva Agora.

Podľa spravodajského webu SOTA.Vision bol Gudkov vzatý do väzby na dva dni. O jeho ďalšom osude rozhodne súd. Až do vzatia do väzby bol vypočúvaný ako svedok.Gudkov bol zadržaný v utorok vo svojom vidieckom sídle neďaleko mesta Kolomna, kde v tom čase boli aj mnohí jeho príbuzní. Viacerých z nich predviedli na výsluch. Spolu s Gudkovom bola zadržaná jeho teta Irina Jermilovová, ktorá má v danej kauze tiež status podozrivej osoby. Polícia urobila prehliadky aj v Gudkovovom byte a kancelárii v Moskve, kde zároveň prehľadala aj byt jeho otca a byty a domy viacerých blízkych spolupracovníkov.

Viac o téme: PoliticiPrehliadkaPolícia RuskoPríbytky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu