Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sofiu Sapegovú, priateľku bieloruského novinára, navštívil vo väzení právnik

Bieloruské úrady zadržali aktivistu Ramana Prataseviča
Zobraziť galériu (2)
Bieloruské úrady zadržali aktivistu Ramana Prataseviča (Zdroj: TASR/ONLINER.BY via AP)

MINSK - Sofiu Sapegovú, priateľku bieloruského novinára a aktivistu Ramana Pratesoviča, v piatok navštívil vo väzení jej právnik, informovali agentúra Interfax a portál Meduza.io.

"Vyzerá sviežo a zdravo. Podľa jej slov od momentu jej zadržania až doteraz voči nej nebolo použité fyzické násilie. Nestráca nádej a verí, že sa situácia čoskoro vyrieši," uviedol jej právnik Alexandr Filanovič. V predošlých dňoch Filanoviča z "logistických" príčin bezpečnostné zložky nepustili k Sapegovej, dôvodom mal byť najmä nedostatok návštevných miestností.

Podľa portálu Meduza.io neboli proti Sapegovej doteraz oficiálne vznesené žiadne obvinenia. Podľa neoficiálnych informácií má byť Sapegová obvinená z organizovania nepokojov a z podnecovania nenávisti. Podľa rodičov Sapegovej sa však ich dcéra o politiku nezaujímala a na protestoch v Bielorusku sa nezúčastnila.

V stredu sa Sapegová na videonahrávke priznala bieloruským úradom k tomu, že na sociálnej sieti Telegram viedla stránku s názvom "Čierna kniha Bieloruska", na ktorej boli uverejňované osobné informácie o bieloruských príslušníkoch bezpečnostných služieb.

Zadržanie bieloruského novinára Ramana
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits, File)

Sofia Sapegová je ruská občianka, ktorú zadržali spolu s jej priateľom, opozičným novinárom a aktivistom Ramanom Pratasevičom, 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako bolo lietadlo spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu donútené pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé.

Viac o téme: VäzeniePrávnikBieloruskoSofia Sapegová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu