Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Česko uvoľňuje opatrenia: Bude možná konzumácia vo vnútri reštaurácií a koncerty

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovic)

PRAHA - Konzumácia jedál a nápojov vo vnútri reštaurácií bude v Česku znovu možná od 14. júna, napísal premiér Andrej Babiš v nedeľu v príspevku na sociálnych sieťach. Načrtol aj ďalšie plány pre uvoľňovanie protikoronavírusových pravidiel, informovali české portály a tlačová agentúra DPA.

V súčasnosti je v ČR povolená len konzumácia vo vonkajších priestoroch reštaurácií. Od polovice júna umožní česká vláda aj koncerty a divadelné predstavenia s účasťou 2000 ľudí vonku a do 1000 ľudí vo vnútri budov. ,,Od začiatku júla sa tieto limity zvýšia na 5000 a 2000 osôb", dodal Babiš.

,,Súčasťou stratégie bude zrejme aj povinný test na koronavírus po návrate z dovolenky v zahraničí, aby sa zabránilo dovlečeniu nových mutácií do Česka", uviedol Babiš.

Premiér doplnil, že o stratégii vlády na zastavenie šírenia koronavírusu a o jej plánoch na uvoľnenie obmedzení sa bude ešte diskutovať v pondelok. Hoci krajina prekročila v sobotu hranicu 30.000 úmrtí súvisiacich s covidom, počty prípadov nákazy sa v poslednom čase výrazne zlepšili.

Sedemdňový priemer nových infekcií na 100.000 obyvateľov je teraz 47, oproti 50 infekciám v sobotu. Očkovacia kampaň takisto dobre napreduje: dosiaľ bolo v ČR podaných vyše 4,6 milióna dávok vakcín, pričom viac ako 1,2 milióna obyvateľov je zaočkovaných úplne.

Od nedeľnej polnoci budú môcť dostať vakcínu aj ľudia vo vekovej skupine 34 až 39 rokov, pričom osoby vo veku 30 až 34 rokov sa k nim pripoja v utorok. Ľudia vo veku nad 16 rokov budú môcť dostávať očkovaciu látku zrejme od 1. júna.

Vláda oznámila bezplatné PCR a antigénové testy

Obyvatelia Česka budú môcť od 1. júna mesačne bezplatne absolvovať dva PCR testy a štyri antigénové testy na ochorenie COVID-19. V pondelok to po rokovaní českej vlády oznámil minister zdravotníctva Petr Arenberger.

V ČR je v súčasnosti bezplatný jeden antigénový test za tri dni, PCR testy však hradené nie sú, píše spravodajský server Novinky.cz. V prípade pozitívneho výsledku antigénového testu bude musieť človek absolvovať PCR test.

Viac o téme: ČeskoAndrej BabišKoronavírusUvoľňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu