Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Izraelské nálety opäť zabíjali civilistov: VIDEO Netanjahu odmietol ukončenie bojov!

Izraelské útočné sily Zobraziť galériu (5)
Izraelské útočné sily (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

GAZA - Izraelské nálety na pásmo Gazy zabili v stredu osem ľudí vrátane zdravotne postihnutého muža, jeho tehotnej manželky a ich trojročného dieťatá, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Hamas postavil svoju raketovú základňu medzi civilistami: Izrael takto zničil cieľ (Zdroj: FB/Israel Defense Forces)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa medzitým v stredu zaviazal, že ostrá vojenská ofenzíva proti tejto palestínskej enkláve bude pokračovať. Ako píše agentúra AP, Netanjahuovo vyjadrenie prichádza bezprostredne po tom, ako mu americký prezident Joe Biden povedal, že ešte v priebehu tohto dňa očakáva "významnú deeskaláciu" bojov.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit, File)

Netanjahuove tvrdé slová znamenajú prvú verejnú nezhodu medzi Washingtonom a židovským štátom od vypuknutia bojov 10. mája, komentuje AP. Premiér Izraela po návšteve vojenského veliteľstva uviedol, že si váži "podporu amerického prezidenta", ale že židovský štát bude pokračovať vo vojenskom ťažení s cieľom obnoviť "pokoj a bezpečnosť" pre svojich občanov. Netanjahu je podľa vlastných slov "odhodlaný pokračovať v tejto operácii, kým nebude splnený jej cieľ".

Izraelské nálety opäť zabíjali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra, File)

Obete pribúdajú

Palestínske zdravotnícke úrady zároveň informovali, že ďalší človek podľahol zraneniam, ktoré utŕžil v utorok, čím sa celkový počet obetí vojenskej operácie židovského štátu zvýšil na 227, priblížila AFP. Najnovšie boje medzi palestínskymi militantmi z pásma Gazy, v ktorom vládne hnutie Hamas, a Izraelom sa začali 10. mája. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva prišlo v Gaze o život najmenej 227 ľudí, z toho viac než štvrtinu tvoria deti.

Izraelské útočné sily
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

Podľa informácií izraelskej armády zahynulo viac než 160 militantov. Izraelská strana doteraz hlásila 12 obetí.

Izrael podnikol ďalšie nálety 

Izrael podnikol vo štvrtok vlnu náletov na pásmo Gazy. O život prišiel najmenej jeden Palestínčan a niekoľko ďalších utrpelo zranenia, informuje agentúra AP. Výbuchy otriasli mestom Gaza a nálety zaznamenali aj v mestách Dajr Baláh v strednej časti pásma Gazy a Chán Júnis na juhu. V meste Chán Júnis bolo zničených najmenej päť domov.      

Izraelská armáda uviedla, že zaútočila na najmenej štyri domy veliteľov Hamasu, ako aj na vojenskú infraštruktúru a sklad zbraní v dome militanta hnutia v meste Gaza.

Konflikt si doposiaľ vyžiadal najmenej 227 obetí na palestínskej strane vrátane 64 detí a 38 žien, ako aj 1620 zranených, uvádza ministerstvo zdravotníctva v Gaze. Zhruba 58.000 Palestínčanov utieklo zo svojich domovov. Na izraelskej strane zahynulo doposiaľ 12 ľudí vrátane dvoch detí a jedného vojaka.

Šéf nemeckej diplomacie Maas vyjadril solidaritu s Izraelom

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyjadril vo štvrtok solidaritu s Izraelom a vyzval na prímerie medzi židovským štátom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v pásme Gazy. Informuje o tom agentúra AFP.

Nemecký minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/John MacDougall/Pool via AP)

"Prišiel som sem, aby som vyjadril solidaritu... Izrael má právo na sebaobranu proti tomuto masívnemu a neprijateľnému útoku," vyhlásil Maas v Tel Avive. Maas rokuje počas štvrtka s predstaviteľmi Izraela i Palestínčanov o najnovšej vlne násilia v regióne. Izraelská armáda na ostreľovanie palestínskymi militantmi z pásma Gazy odpovedala vzdušnými útokmi.

Viac o téme: BojeKonflikt IzraelGazaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu