Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Indický variant môže v Anglicku oddialiť júnové uvoľňovanie opatrení, tvrdí Johnson

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v piatok povedal, že tzv. indický variant koronavírusu SARS-CoV-2 môže Anglicku skomplikovať prechod do štvrtej fázy uvoľňovania opatrení, ktorú britská vláda naplánovala na jún. Informovala o tom stanica ITV.

Ak sa potvrdí, že indický variant je "viac prenosný" ako iné kmene, môže krajina podľa premiéra čeliť "náročným voľbám". Najbližšia fáza uvoľňovania opatrení, ktorá je naplánovaná od pondelka 17. mája, však podľa Johnsona môže začať. Údaje získané počas tejto fázy budú vyhodnotené predtým, ako sa rozhodne o tom, či sa s otváraním podľa plánu bude pokračovať aj v júni.

Britská vláda takisto zrýchli proces podávania druhej dávky vakcíny ľuďom nad 50 rokov a zraniteľným skupinám osôb. "Preteky medzi naším vakcinačným programom a vírusom" sa podľa premiéra môžu stať veľmi tesnými a podanie druhej dávky ľuďom je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.

Poradca britskej vlády pre oblasť zdravotníctva Chris Whitty upozornil, že indický variant sa môže stať v Británii prevládajúcim. Televízia Sky News v piatok informovala, že tomuto variantu koronavírusu SARS-CoV-2 podľahli v Británii štyria ľudia. Ide o prvé známe úmrtia na tento variant koronavírusu v tejto krajine.

K úmrtiu štyroch ľudí nakazených variantom B.1.617.2 došlo podľa informácií zverejnených britskou vládou v období od 5. do 12. mája. Anglický úrad verejného zdravotníctva už minulý piatok označil indickú mutáciu B.1.617.2 za "variant vzbudzujúci obavy", a to vzhľadom na dôkazy, že je infekčnejší ako pôvodný koronavírus.

Viac o téme: OpatreniaBoris JohnsonKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu