Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spojené štáty stiahli svoje jednotky z Kandaháru: Základňu však stále neodovzdali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/ReutersIndia)

KANDAHÁR - Spojené štáty dokončili odsun svojich jednotiek z juhoafganského letiska v Kandaháre, ktoré bolo kedysi druhou najväčšou americkou a spojeneckou vojenskou základňou v Afganistane. Informovala o tom agentúra AFP.

Afganské bezpečnostné sily stiahnutie amerických jednotiek z Kandaháru potvrdili, avšak podľa nich im zatiaľ základňu oficiálne neodovzdali. Ako uvádza AFP, oficiálne odovzdanie americkej techniky a zariadení afganským bezpečnostným silám sa očakáva po ukončení moslimského sviatku íd al-fitr, ktorým sa v sobotu končí pôstny mesiac ramadán.

Podľa AFP bola provincia Kandahár "rodiskom" fundamentalistického hnutia Taliban a v posledných mesiacoch tam  medzi talibmi a afganskými silami zaznamenali ťažké boje. USA iba minulý týždeň začali zo základne v Kandaháre nálety, aby pomohli afganským silám potlačiť veľkú ofenzívu Talibanu.

Útoky Talibanu sa v posledných týždňoch zintenzívnili po tom, čo sa medzinárodné jednotky z Afganistanu nestiahli do 1. mája tak, ako boli pôvodne prisľúbili. Agentúra AFP však dodala, že Taliban sa vyhýbal útokom na americké sily, ale naďalej sa zameriaval na domáce vládne a civilné ciele.

Pri príležitosti moslimského sviatku íd al-fitr začalo v Afganistane vo štvrtok platiť trojdňové prímerie, ktoré nastalo po týždňoch ozbrojených konfliktov. Navrhlo ho hnutie Taliban a afganský prezident Ašraf Ghaní jeho ponuku prijal.

Odsun vojakov americkej armády z Afganistanu má byť podľa amerického prezidenta Joea Bidena ukončený do 11. septembra. Šéf Bieleho domu to oznámil v polovici apríla. Spojené štáty doteraz odviezli z Afganistanu 6-12 percent z celkového množstva techniky a vybavenia, ktoré je súčasťou americkej vojenskej infraštruktúry v tejto krajine, pripomína AFP.

Viac o téme: ZákladňaVojskoUSATalibanKandahár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu