Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS V Anglicku rýchlo pribúdajú infikovaní indickým variantom: Nové opatrenia!

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/Dan Kitwood/Pool via AP)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson avizoval vo štvrtok opatrenia proti šíreniu indického variantu koronavírusu po tom, ako nové údaje ukázali, že počet ľudí nakazených touto mutáciou sa za týždeň v Anglicku viac než zdvojnásobil. Informovala o tom televízia Sky News.

Na území Anglicka vo štvrtok evidovali 1313 prípadov nákazy indickým variantom známym pod označením VOC-21APR-02 alebo B1617.2. Pred týždňom ním bolo infikovaných len 520 ľudí, vyplýva z údajov Anglického úradu verejného zdravotníctva (PHE).

VIDEO Na Slovensku potvrdili prípad indickej mutácie nového koronavírusu​

Na Slovensku potvrdili prípad indickej mutácie nového koronavírusu​ (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

"Máme z tohto variantu obavy, znepokojuje nás, dochádza k jeho šíreniu," priznal Johnson pred novinármi s tým, že experti majú zatiaľ rozličné názory na to, ako sa situácia bude ďalej vyvíjať. Britská vláda preto podľa neho nechce nič zanedbať a prijme všetky potrebné preventívne opatrenia. "Existuje široké spektrum krokov, ktoré môžme podniknúť. Nevylučujeme, samozrejme, nič," zdôraznil Johnson bez ďalších podrobností.

Britské médiá jeho slová interpretovali tak, že by šírenie indického variantu mohlo oddialiť termín úplného uvoľnenia epidemiologických reštrikcií, ktoré je v Anglicku plánované na 21. júna. Najviac prípadov nákazy indickým variantom evidujú v severozápadnom Anglicku a niektoré z nich aj britskej metropole Londýn.

Vláda v reakcii na tejto vývoj ohlásila sériu opatrení vrátane hromadného testovania, zintenzívneného sekvenovania vzoriek a trasovania kontaktov nakazených osôb v najviac zasiahnutých lokalitách. Uvažuje sa aj o tom, že sa v týchto oblastiach skráti 12-týždňový interval medzi podaním dvoch dávok vakcíny proti koronavírusu.

Počet prípadov nákazy indickým variantom sa v Anglicku zdvojnásobil už dva týždne za sebou. Za predchádzajúci týždeň vzrástol z 202 na 520. Najhoršia situácia je aktuálne v zhruba 130-tisícovom meste Bolton, ktoré patrí do metropolitnej oblasti Manchesteru. Do mesta bolo vyslaných približne 100 zdravotných sestier z iných oblastí Anglicka.

Viac o téme: VakcináciaPandémiaBoris JohnsonKoronavírusIndický variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu