Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Opatrenia v USA sa uvoľňujú: Ak ste kompletne zaočkovaní, nemusíte nosiť ani rúško

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Mark Moran/The Citizens' Voice via AP)

NEW YORK - Ľudia, ktorí sú v Spojených štátoch kompletne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, nemusia nosiť rúška vo vnútorných priestoroch či v exteriéri s výnimkou určitých okolností. Oznámilo to vo štvrtok americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), informovali agentúry AFP a AP.

"Každý, kto je plne zaočkovaný, sa môže zúčastňovať na vnútorných a vonkajších aktivitách, veľkých aj malých, bez použitia rúška či dodržiavania rozstupov," uviedla riaditeľka CDC Rochelle Walenská. "Ak ste kompletne zaočkovaní, môžete začať robiť tie veci, ktoré ste pre pandémiu prestali robiť," dodala.

Rozhodnutie CDC nasleduje po zhromaždení údajov, ktoré ukazujú mimoriadne vysokú účinnosť vakcín proti koronavírusu. Podľa webovej stránky CDC sa prekrytie dýchacích ciest naďalej môže vyžadovať v lietadlách, autobusoch, vlakoch a iných formách verejnej dopravy, ako aj na letiskách a staniciach.

Plne zaočkovaní zahraniční cestujúci musia naďalej absolvovať testy do troch dní po prílete do Spojených štátov alebo preukázať doklady o zotavení sa z covidu za posledné tri mesiace.

Najmenej prvú dávku vakcíny doteraz v USA dostalo približne 154 miliónov obyvateľov, čo predstavuje viac ako 46 percent populácie. Kompletne je zaočkovaných viac ako 117 miliónov ľudí. Očkovanie sa v uplynulých týždňoch spomalilo, píše AP. USA tento týždeň schválili používanie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech pre osoby vo vekovej kategórii 12 - 15 rokov.

Viac o téme: RúškaVakcináciaNew YorkKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu