Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu, Izrael pod paľbou: Desivé zábery, hrozí totálna vojna!

Zobraziť galériu (19)
(Zdroj: SITA/AP Photo)

JERUZALEM - Na juhu a v strednej časti Izraela sa v stredu nadránom rozozvučali sirény systému varovania pred raketovým útokom. Desiatky výbuchov boli následne hlásené nielen z izraelských obcí v blízkosti palestínskeho pásma Gazy, ale bolo ich počuť aj v Tel Avive a priľahlých oblastiach. Vyslanec OSN pre mier na Blízkom východe Tor Wennesland v utorok varoval, že špirála násilia medzi Izraelom a islamistami z hnutia Hamas, ktorí ovládajú palestínske pásmo Gazu, "eskaluje smerom k totálnej vojne".

VIDEO Izraelská obrana zneškodnila stovky rakiet vypálených z Gazy

Palestínsky Hamas zaútočil na Izrael: Obrana zneškodnila stovky vypálených rakiet (Zdroj: FB/Israel Defense Forces)

20:40 Palestínske islamistické hnutie Hamas v stredu vyhlásilo, že je pripravené ukončiť boje s Izraelom na základe princípu vzájomnosti a tlaku, ktorý na Izrael vyvinie medzinárodné spoločenstvo. Pre média to potvrdilo ruské ministerstvo zahraničných vecí po stredajšom telefonickom rozhovore medzi osobitným vyslancom ruského prezidenta pre Blízky východ a Afriku Michailom Bogdanovom a predstaviteľom hnutia Hamas Músá abú Marzúkom, informuje agentúra TASS.

20:20 Raketa vystrelená palestínskym militantným hnutím Hamas z pásma Gazy zabila v stredu na juhu Izraela šesťročného chlapca. Incident sa odohral počas najnovšieho ostreľovania židovského štátu islamistami, píše tlačová agentúra AFP.

"Šesťročný chlapec bol zabitý, keď raketa vystrelená z pásma Gazy zasiahla obytnú štvrť v meste Sderot," uviedla izraelská dobrovoľnícka záchranárska organizácia United Hatzalah s tým, že ošetruje štyroch ďalších ľudí vrátane jednej osoby so "závažnými" zraneniami.

19:04 Izrael zničil v stredu pri leteckom útoku 14-poschodovú budovu v meste Gaza v pásme Gazy, informovala agentúra AP. Budova, v ktorej sídlila aj televízia al-Aksá, bola treťou vysokou budovou, ktorú Izrael zničil od pondelka, keď začal s útokmi, poznamenala agentúra AFP. Palestínske militantné hnutie Hamas medzitým oznámilo, že smerom na Izrael vypálilo 130 rakiet.

18:50 Medzinárodné spoločenstvo musí urobiť všetko pre to, aby odvrátilo nový konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi, povedal v stredu francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Informuje o tom agentúra AFP. 

"Kolobeh násilia v Gaze, Jeruzaleme i v Predjordánsku a niekoľkých izraelských mestách je hrozbou, ktorá môže viesť k veľkej eskalácii," uviedol Le Drian v parlamente. "Musí sa urobiť všetko pre to, aby sa vyhlo... konfliktu", ktorý by bol štvrtou smrtiacou konfrontáciou za uplynulých 15 rokov, dodal.

17:38 Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell odsúdil aj nútené vysťahovanie palestínskych rodín z východného Jeruzalema, čo je jeden z dôvodov existujúcich stretov.

17:35 V Tel Avive, kedy v noci na dnes pred raketovou paľbou opakovane varovali výstražné sirény, dvadsaťšesťročná študentka Margo Aronovicová poslednú noc označila za "veľmi desivú". Nir Livat, ktorý pracuje v stavebníctve, povedal, že zvuk sirén ho zaplavil adrenalínom. "Viete, že musíte do krytu," povedal. "Keď nájdete kryt, stretnete sa tam so všetkými. Je veľmi pekné vidieť, ako si všetci navzájom pomáhajú. Staráme sa jeden o druhého," dodal.

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Heidi Levine)

17:25 Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy oznámilo, že počet Palestínčanov usmrtených počas útokov sa zvýšil na 53 vrátane 15 detí. Približne 320 ľudí utrpelo zranenia.

17:00 Izraelská armáda oznámila, že izraelský vojak prišiel o život v stredu po tom, ako palestínski militanti v pásme Gazy v oblasti neďaleko hraníc s Izraelom odpálili protitankovú strelu. Informovala o tom agentúra AFP. Vojaka identifikovali ako 21-ročného Omera Tabiba. Podľa armády ho v stredu ráno zabila protitanková strela odpálená palestínskym islamistickým hnutím Hamas z pásma Gazy.

Omer Tabib
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

16:50 Predseda Európskej rady Charles Michel dnes hovoril o situácii s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom. Na twitteri vyjadril znepokojenie z rastúcich útokov ako aj z vystrelovania rakiet naslepo. Prioritou podľa neho musí teraz byť zamedziť ďalším stratám na životoch medzi izraelskými a palestínskymi civilistami.

16:35 Palestínske islamistické hnutie Hamas v stredu potvrdilo, že počas izraelských leteckých útokov prišli o život viacerí z jeho vrchných veliteľov vrátane veliteľa v meste Gaza. Informovala o tom agentúra AFP. Izraelská bezpečnostná služba Šin Bet podľa AFP určila totožnosť ďalších štyroch vrcholných predstaviteľov Hamasu.

16:12 Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf kritizoval v stredu Izrael a uviedol, že táto krajina zhoršila situáciu v oblasti Blízkeho východu. Informovala o tom agentúra DPA. Zaríf počas návštevy Sýrie slovne odsúdil podľa jeho slov neslýchané a "trestné činy sionistickej entity" v Gaze a na okupovaných územiach. Tieto činy podľa neho situáciu v oblasti Blízkeho východu zhoršujú.

15:11 Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert spresnil, že jej vláda "najrozhodnejšie odsudzuje neustále raketové útoky z pásma Gazy proti izraelským občanom" s tým, že útoky nie je možné ospravedlniť. "Izrael má právo na sebaobranu proti týmto útokom," dodal Seibert. 

Bábätká v izraelskej pôrodnici počas útoku museli držať na opevnej chodbe.
Zobraziť galériu (19)
Bábätká v izraelskej pôrodnici počas útoku museli držať na opevnej chodbe.  (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

15:08 "Odsudzujem masívne raketové útoky radikálneho hnutia Hamas a ďalších militantných organizácii z pásma Gazy na južný a centrálny Izrael, ktoré ohrozujú civilné obyvateľstvo izraelských miest. Zároveň vyzývam na zdržanlivosť a primerané použitie policajných a vojenských prostriedkov pri zabezpečovaní zákonnosti a poriadku v rámci východného Jeruzalema, ako aj pri ochrane bezpečnosti Izraelského štátu a jeho občanov, a tiež s ohľadom na civilné obyvateľstvo pásma Gazy. Vyjadrujem sústrasť všetkým rodinám civilných obetí," uviedol v stredu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

15:05 Otázka Jeruzalema je v mnohých smeroch jadrom palestínsko-izraelského konfliktu. Kým Izrael považuje Jeruzalem za nedeliteľné hlavné mesto, Palestínčania chcú, aby sa jeho východná časť stala hlavným mestom budúceho palestínskeho štátu. Izrael obsadil východný Jeruzalem v šesťdňovej vojne v roku 1967 a v júli 1980 vyhlásil Jeruzalem v rozpore s rezolúciami OSN. Túto anexiu východnej časti medzinárodné spoločenstvo neuznáva s tým, že konečný štatút mesta by sa mal vyriešiť rokovaním.

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

14:35 Novinár pôsobiaci v Gaze Fady Hanuna na twitteri zdieľal video zachytávajúce rannú explóziu v Gaze. "Čo sa deje, je neuveriteľné," uviedol. "To, čo sme dnes ráno zažili, bolo viac vojny než to, čo sme prežili počas posledných troch vojen". Fotograf AP uviedol, že v nemocnici v Gaze videl päť tiel a sedem zranených vrátane žien po tom, čo bolo v Gaze pri izraelskom nálete zasiahnuté auto.

14:30 Poslednú izraelskú obeť zabila protitanková riadená strela odpálená zo severnej časti Gazy. Ďalší traja ľudia pritom boli zranení. Medzi izraelskými obeťami je hlásený tiež 52-ročný otec Khalil Awaad a jeho 16-ročná dcéra Nadine, ktorých pozemok v Lode zasiahla raketa.

Príbuzní pred domom obetí, otca a dcéry.
Zobraziť galériu (19)
Príbuzní pred domom obetí, otca a dcéry.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Heidi Levine)

14:27 Maďarsko čo najrozhodnejšie odsudzuje najnovšie raketové útoky na izraelské mestá spáchané palestínskymi teroristickými organizáciami z pásma Gazy, uviedol v stredu na Facebooku minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. "Izraelu vyjadrujeme našu plnú solidaritu a uznávame jeho právo na sebaobranu. Nezmyselné násilie voči civilnému obyvateľstvu sa musí okamžite skončiť," napísal šéf maďarskej diplomacie.

Magyarország a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait...

Uverejnil používateľ Szijjártó Péter Utorok 11. mája 2021

 

14:00 Vojenské akcie Izraela v stredu odsúdil Pakistan, ktorý na moslimské krajiny apeloval, aby stáli pri Palestínčanoch. Pakistanský premiér Imrán Chán na Twitteri napísal: "Stojíme pri Gaze a Palestíne." Pakistanský minister zahraničných vecí Mahmúd Kurajší medzičasom moslimské krajiny vyzval, aby sa zjednotili a spoločne odsúdili útoky Izraela na palestínske civilné ciele.

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

13:44  Šéf izraelskej národnej záchrannej služby Magen David Adom (Červená Dávidova hviezda) Eli Bein v stredu ráno uviedol, že jedna osoba prišla o život a ďalšia utrpela vážne zranenia v dôsledku protitankovej strely vypálenej z pásma Gazy, ktorá zasiahla džíp. O život prišlo celkovo už najmenej päť Izraelčanov.

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Heidi Levine)

13:40 Počet obetí izraelských útokov v pásme Gazy stúpol podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva na minimálne 48. Medzi obeťami je aj 14 detí, zatiaľ čo zranenia utrpelo približne 300 Palestínčanov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

12:25 Systém Iron Dome (Železná kupola) vyvinul Izrael na ochranu pred raketami krátkeho doletu, ktoré používajú palestínski radikáli, po neskoršom zdokonalení je schopný zlikvidovať tiež rakety stredného doletu, ktorými disponujú Sýria a libanonské militantné hnutie Hizballáh. Systém tvorí radar, ktorý zistí letiacu raketu a odpáli strelu, ktorá raketu zostrelí. Je schopný zneškodniť tiež delostrelecké granáty s dostrelom& až 70 kilometrov a zničiť aj ďalšie vzdušné ciele, napríklad vrtuľníky, lietadlá, drony či strely s plochou dráhou letu.

11:58 Bilancia obetí izraelských náletov na Pásmo Gazy podľa dnešného oznámenia ministerstva zdravotníctva v tejto palestínskej enkláve vystúpila na 43, vrátane 13 detí a troch žien. Na izraelskej strane si raketová paľba z Gazy v utorok a v noci na dnes vyžiadala šesť mŕtvych, vrátane troch žien a dieťaťa, píše agentúra AP.

11:15 Prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fato Bensoudaová dnes vyjadrila znepokojenie nad eskaláciou násilia. Podľa nej môže dochádzať k vojnovým zločinom. Informovala o tom agentúra Reuters. "S veľkým znepokojením zaznamenávam eskaláciu násilia na Západnom brehu Jordánu, vrátane východného Jeruzalema, ako aj v Gaze a jej okolí, a možné páchanie zločinov podľa Rímskeho štatútu," napísala Bensoudaová na twitteri.

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Heidi Levine)

09:54 Palestínske médiá informovali, že pri náletoch izraelského letectva bolo zabitých najmenej 35 ľudí, vrátane deviatich detí, a viac ako 150 Palestínčanov utrpelo zranenia. Pokiaľ ide o úspešnosť zásahov palestínských radikálov: časť ich rakiet po vystrelení z Gazy spadlo ešte na území tejto palestínskej enklávy a ďalšie zneškodnila izraelská obrana.

Konflikt s pásom Gazy eskaluje: Na Izrael bolo vypálených za 40 hodín 1050 rakiet (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

09:28 Izraelská armáda dodala, že v stredu skoro ráno zachytila i dron, ktorý vypustili ozbrojenci Hamasu. Hovorca Jonathan Conricus Conricus zdôraznil, že Izrael sa zameriava výlučne na vojenské ciele a armáda sa usiluje minimalizovať dosah na civilistov. V utorok zasiahli izraelské zložky 12-poschodovú budovu neďaleko mora v meste Gaza, ktorá bola podľa Hamasu rezidenčnou budovou. Conricus  však uviedol, že keďže ju Hamas využíval na "vojenské účely", išlo o vojenský cieľ. Izraelská armáda podľa jeho slov ľudí v budove prostredníctvom viacerých opatrení vrátane telefonátov varovala, aby budovu opustili a civilné obete hlásené neboli.

09:05 Hovorca izraelských ozbrojených síl Jonathan Conricus uviedol, že od pondelka 18.00 h miestneho času (17.00 h SELČ) na územie Izraela dopadlo alebo bolo systémom protivzdušnej obrany zachytených 850 rakiet, zatiaľ čo 200 dopadlo na území pásma Gazy, kde sa napätie vyhrotilo po tom, čo islamisti z hnutia Hamas vystrelili rakety na Jeruzalem.

08:48 Doterajšia bilancia obetí činí 37. Približne 32 ľudí zomrelo na palestínskych územiach, z toho desať detí. Ďalších 220 ľudí bolo zranených, uviedli miestne úrady.

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Heidi Levine)

08:43 Spojené štáty vyzvali v utorok Izrael a Palestínčanov, aby sa vyvarovali "hlboko poľutovaniahodným" úmrtiam civilistov. USA sa tak vyjadrili po leteckých útokoch Izraela, ktorými reagoval na rakety odpálené z pásma Gazy, píše agentúra AFP. "Izrael má právo brániť sa. Správy o úmrtiach civilistov sú však niečo, čo ľutujeme, a boli by sme radi, keby sa to zastavilo," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. "Nechceme vidieť provokácie. Provokácie, ktoré vidíme, viedli k hlboko poľutovaniahodnej strate životov," uviedol.

08:40 Podľa portálu The Times of Israel Haníja v utorok večer deklaroval, že ním vedené zoskupenie nastolilo po vypálení rakiet na strednú časť Izraela "novú rovnováhu síl". "Dosiahli sme víťazstvo v bitke o Jeruzalem, v obrane Jeruzalema," uviedol Haníja a dodal, že práve "Jeruzalem je osou konfliktu". Haníja tiež vysvetlil, čo považuje za sériu "víťazstiev" Palestínčanov v posledných mesiacoch: prekazili každoročný pochod pravicových židovských nacionalistov cez Damaskú bránu na Deň Jeruzalema a oddialili hroziace vysťahovanie palestínskych rodín z jeruzalemského predmestia Šajch Džarrá.

08:37 Vodca hnutia Hamas Ismáíl Haníja uviedol, že Izrael "zapálil v Jeruzaleme a v mešite al-Aksá oheň a jeho plamene sa rozšírili aj na Gazu, preto je zodpovedný za následky". Haníja informoval, že Katar, Egypt a OSN ho kontaktovali s naliehavou požiadavkou na obnovenie pokoja, ale "odkaz Hamasu pre Izrael znie: Ak chce (Izrael) eskalovať (násilie), my sme na to pripravení. A ak chce prestať, aj na to sme pripravení".

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

08:28 Izraelská armáda v stredu ráno vo svojom vyhlásení informovala, že pri náletoch v pásme Gazy jej lietadlá zasiahli domy troch vysoko postavených členov militantnej skupiny Hamas. Zničená bola aj dôležitá "policajná budova", ako aj desiatky policajných postov a bezpečnostných zariadení. Raketové útoky palestínskych radikálov z pásma Gazy na ciele v Izraeli a odveta Izraela za ne v podobe náletov pokračujú už piaty deň.

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

08:26 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok večer vyhlásil, že Hamas a skupiny napojené na Palestínsky islamský džihád "draho zaplatia" za svoje útoky na stredný a južný Izrael. "Ruky majú zmáčané od svojej vlastnej krvi," uviedol Netanjahu o vedení teroristických skupín. Premiér potvrdil, že izraelská armáda doposiaľ zasiahla stovky cieľov v pásme Gazy a bude pokračovať v náletoch v palestínskej enkláve. Okrem toho Netanjahu vyzval Izraelčanov, aby dodržiavali všetky bezpečnostné pokyny vydávané úradmi.

08:24 Primátor mesta Lod Jair Revivo spresnil, že obete raketovej salvy pochádzali z arabskej komunity. "Strely Hamasu nerozlišujú medzi židmi a Arabmi," uviedol. Apeloval tiež na arabských spoluobčanov, aby ukončili protesty, a žiadal obnoviť pokoj v meste. "Budeme tu musieť spolu žiť aj zajtra," pripomenul. Nepokoje v meste Lod, ležiacom 15 kilometrov juhovýchodne od Tel Avivu, vypukli počas pohrebného sprievodu, ktorým sa arabská komunita lúčila so svojím členom smrteľne postreleným v pondelok v noci počas potýčok s miestnymi židmi. Tieto potýčky sa odohrali na pozadí vojenskej eskalácie medzi Izraelom a islamistickými zoskupeniami z palestínskeho pásma Gazy.

08:20 Ostreľovanie izraelského mesta Lod raketami z palestínskeho pásma Gazy si v noci na stredu vyžiadalo dve obete na životoch. Izraelská polícia spresnila, že auto, v ktorom sa nachádzali tieto dve osoby, dostalo priamy zásah. Ako uviedla agentúra AFP, priamo na mieste bol za mŕtveho vyhlásený asi 40-ročný muž. Druhá osoba zomrela po prevoze do nemocnice. Izraelské médiá informovali, že touto druhou obeťou je sedemročné dievča. Tretia osoba utrpela pri priamom zásahu auta ťažké zranenia. Týmito úmrtiami sa zvýšil na päť počet ľudí zabitých v Izraeli pri raketových útokoch z Gazy, ktoré neutíchajú od pondelka.

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Heidi Levine)

08:10 Vyslanec OSN pre mier na Blízkom východe Tor Wennesland v utorok varoval, že špirála násilia medzi Izraelom a islamistami z hnutia Hamas, ktorí ovládajú palestínske pásmo Gazu, "eskaluje smerom k totálnej vojne". V reakcii na situáciu, keď palestínske militantné skupiny vystrelili smerom na Izrael viac ako 600 rakiet, zatiaľ čo Izrael na to reagoval stovkami leteckých útokov, Wennesland žiada okamžité zastavenie paľby. "Smerujeme k vojne. Lídri na všetkých stranách musia prevziať zodpovednosť za deeskaláciu," apeloval Wennesland.

08:05 Vo svojom vyhlásení členovia BR OSN vyjadrili aj vážne znepokojenie nad stupňovaním napätia a násilia na okupovanom Západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema, ktorý Izrael anektoval a považuje ho za súčasť svojho hlavného mesta. Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price v utorok na otázku, či sú USA aj naďalej proti takémuto vyhláseniu, odpovedal, že USA sa chcú "postarať o to, aby kroky, či už pochádzajú od izraelskej vlády, palestínskej samosprávy alebo Bezpečnostnej rady OSN, slúžili nie na eskaláciu alebo provokovanie, ale na deeskaláciu".

Vyše 100 rakiet

Ako informoval spravodajský portál The Times of Israel, k intenzívnemu ostreľovaniu izraelského územia došlo len niekoľko minút po zverejnení správy, že izraelská armáda pri svojom nálete v meste Gaza zničila deväťposchodovú budovu. Dovtedy bol v oblasti niekoľko hodín pokoj. Vojenské krídlo palestínskeho islamistického hnutia Hamas následne informovalo, že len na mesto Tel Aviv a neďaleké letisko Bena Guriona vypálilo "vyše 110 rakiet".

 

Ďalších "asi sto rakiet" bolo palestínskymi radikálmi vystrelených na mesto Beerševa. Ostreľované boli aj lokality Aškelon, či Modi'in. Podľa izraelských médií rakety vystrelené z palestínskej enklávy poškodili aj sieť potrubí na prepravu ropných produktov medzi mestami Ejlat a Aškelon. Podľa izraelských médií nateraz nie sú správy o prípadných zranených pri palestínskych útokoch. Keď sa rozozvučali sirény, obyvatelia utekali do krytov.

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Avshalom Sassoni)

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Adel Hana)

Prvé správy naznačujú, že protiraketové systémy v strednom Izraeli časť rakiet vystrelených z palestínskej enklávy zneškodnili. Hamas vo svojom vyhlásení potvrdil, že ide o "odvetu za opätovné spustenie náletov proti domom civilistov" v Gaze. Agentúra AP informovala, že v deväťposchodovej budove v Gaze, ktorú zničilo izraelské letectvo, boli byty, sídla spoločností pôsobiacich v sektore zdravotníctva a zubná klinika.

Päť výstražných rakiet

AP dodala, že izraelské lietadlo najprv z dronu vystrelilo päť výstražných rakiet, aby ľudí v budove - v stredu skoro ráno - varovalo pred prichádzajúcim bombardovaním. Krátko nato dostala budova niekoľko zásahov. Správy o obetiach alebo zranených zatiaľ nie sú k dispozícii. Výšková budova bola pri útoku vážne poškodená.

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Heidi Levine)

Spravodajský portál The Times of Israel v noci na stredu informoval, že americký minister zahraničných Antony Blinken absolvoval telefonát so svojím izraelským kolegom Gabim Aškenazim, pričom vyjadril znepokojenie Washingtonu nad raketovými útokmi na Izrael z Gazy a vyjadril sústrasť v súvislosti so stratami na životoch.

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Heidi Levine)

Obaja diplomati diskutovali o nedávnom násilí v okolí komplexu Chrámová hora v Jeruzaleme a vo východojeruzalemskej štvrti Šajch Džarrá, kde desiatkam palestínskych rodín hrozí vysťahovanie v prospech ultranacionalistických židov.

Blinken "zopakoval svoju výzvu všetkým stranám (konfliktu), aby neeskalovali napätie a zastavili násilnosti, ktoré si vyžiadali životy izraelských a palestínskych civilistov vrátane detí," uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva zahraničných vecí.

MIMORIADNE Nočný útok Hamasu,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahmoud Illean)

Viac o téme: RaketyIzraelTel AvivHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu