Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Kanada schválila používanie vakcíny od Pfizeru pre deti vo veku 12-15 rokov

Vakcína od spoločnosti Pfizer
Vakcína od spoločnosti Pfizer (Zdroj: SITA/AP Photo/Ted S. Warren, File)

OTTAWA - V Kanade v stredu schválili používanie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech pre osoby vo vekovej kategórii 12 - 15 rokov. Informovala o tom agentúra AP.

Príslušné rozhodnutie v stredu oznámila Supriya Sharmová, hlavná expertka kanadského ministerstva zdravotníctva. Očakáva sa, že k rovnakému kroku v najbližších dňoch pristúpia aj susedné Spojené štáty. Doposiaľ sa mohla proticovidová vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech s názvom Comirnaty aplikovať v Kanade len osobám nad 16 rokov. Aspoň jednou dávkou niektorej zo štyroch schválených vakcín tam bolo zaočkovaných už vyše 34 percent obyvateľov.

Veková hranica bola znížená na základe štúdie, ktorá skúmala účinky vakcíny od Pfizeru u 2260 dobrovoľníkov vo veku 12 - 15 rokov. U tínedžerov zaočkovaných oboma dávkami tejto vakcíny sa nevyskytli žiadne prípady koronavírusového ochorenia COVID-19. Vedľajšie účinky boli pritom rovnaké ako v kategórii mladších dospelých. Posudzovanie použitia vakcíny od Pfizeru vo vekovej kategórii 12- až 15-ročných už začala aj Európska agentúra pre lieky (EMA), ktorá o tom informovala v pondelok. V súčasnosti je táto očkovacia látka v EÚ schválená pre osoby od 16 rokov.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKanadaKoronavírusPfizer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu