Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vzal vám COVID čuch či chuť? Odborníci vytvorili kuchárku, ktorá vám prinavráti apetít do jedla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Strata čuchu a chuti je u ľudí trpiacich dlhodobým covidom-19 symptómom, ktorý pretrváva najdlhšie. Britskí kuchári Ryan Riley a Kimberley Dukeová preto vytvorili novú kuchárku, ktorá má týmto ľuďom pomôcť znova si začať užívať jedlo, uviedol spravodajský server Business Insider.

VIDEO Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom

Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom (Zdroj: FB/MZ SR)

Kuchárka nazvaná Taste and Flavour (Chuť a vôňa) zahŕňa 18 receptov s fotografiami a je dokonca k dispozícii na stiahnutie zadarmo. Riley a Dukeová strávili celé mesiace zostavovaním receptov, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre osoby trpiace narušeným čuchom a chuťou kvôli covidu-19.

„Keď žijete so stratou chuti, nikto o tom nehovorí,“ povedal Riley denníku Business Insider. „Ale po šiestich mesiacoch, kedy nič necítite, si vytvoríte voči jedlu psychickú bariéru. Samo o sebe sa to môže zmeniť na problém duševného zdravia,“ dodal.

Vedci odhadujú, že asi desať percent ľudí infikovaných koronavírusom má dlhodobé príznaky. To znamená, že môžu pretrvávať celé mesiace - a v niektorých prípadoch navždy. U štvrtiny ľudí trpiacich narušeným čuchom či chuťou sa tieto problémy zlepšia v priebehu niekoľkých týždňov, uvádzajú vedci z Lekárskej školy Johnsa Hopkinsa. Ale u väčšiny tento problém pretrváva a sú známe prípady, keď sa ľuďom čuch a chuť nezlepšili ani počas jedného roku.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Vytváranie receptov nebolo jednoduché

Riley a Dukeová, ktorí vedú kuchársku školu pre onkologických pacientov, ktorých rovnako trápi strata chuti, pracovali na svojich receptoch celé mesiace. Konzultovali ich s Barrym Smithom zo Strediska pre výskum zmyslov Londýnskej univerzity, ktorý je vedúcim britským vedcom v odbore straty čuchu ako symptómu covidu.

Riley uvádza, že asi 80 percent chuti je v skutočnosti čuch a tieto dva zmysly sú značne prepojené. Niektorí ľudia trpiaci dlhým covidom zažívajú anosmiu, teda stratu čuchu alebo chuti, zatiaľ čo iní trpia parosmiou, kedy sa ich vnímanie vôní a pachov zmení.

Vytváranie receptov do kuchárky tak zahŕňalo zvýraznenie niektorých chutí, zatiaľ čo iným sa kuchári museli vyhnúť. Napríklad káva môže niektorým ľuďom s parosmiou páchnuť ako septik. Potraviny, ako je cibuľa, cesnak, vajcia, pečené mäso a orechy, pre nich môžu byť "odpudivé, skoro ako hnijúce tkanivo", dodal Riley. „Je dosť ťažké zostavovať recepty bez cesnaku a cibule. Sú základom chutí“ povedal.

Namiesto toho sa kuchári sústredili na zosilnenie slaných chutí a pridanie textúry a sviežosti, aby sa vyvážil nedostatok chuťovej hĺbky pokrmov. Riley a Dukeová vyskúšali takmer 300 receptov, ktoré zúžili na 18, a tie sa dostali do ich knihy.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Dominujú slané chute

Opierajú sa o intenzívne slané chute ako je sójová omáčka, miso pasta, parmezán a huby, aby do pokrmov dostali všetkých päť základných chutí - sladkú, slanú, kyslú, horkú a umami. Použili tiež ingrediencie stimulujúce trojklanný nerv, ktorý je zodpovedný za citlivosť tváre a nosovej dutiny, a cítime ho, keď jeme pokrmy ako je chren či wasabi.

V tomto ohľade sú dokonalým receptom napríklad zemiaky s maslom ochuteným pastou miso a octom so zelenými bylinkami, povedal Riley. Zemiaky majú bohatú chuť umami. Miso a sójová omáčka dodávajú tiež chuť umami a sú slané. Biele korenie a čerstvá mäta stimulujú trojklanný nerv. Zelené čili papričky dodajú chrumkavú textúru a ocot aktivuje receptory kyslosti.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Kuchári sa tešia pozitívnym ohlasom

Riley dodal, že sa nová kuchárka dočkala neuveriteľného prijatia. Ozývajú sa im ľudia z celého sveta, aby im poďakovali. „Chuť je dôležitá. Myslím si, že to je práve to, čo sa zúfalo snažíme ľuďom vysvetliť,“ doplnil.

Neziskovú kuchársku školu Life Kitchen pre onkologických pacientov, na ktorej stránkach je možné si kuchárku zdarma stiahnuť, Riley a Dukeová založili po tom, čo obom zomreli rodičia na rakovinu

Viac o téme: KuchárkaReceptyStrataChuťČuchKoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu