Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Americkí vojaci pomaly balia kufre: Nateraz odišlo z Afganistanu len 2-6 percent techniky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Afghan Ministry of Defense Press Office via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty doteraz odviezli z Afganistanu dva až šesť percent z celkového množstva techniky a vybavenia, ktoré je súčasťou americkej vojenskej infraštruktúry v tejto krajine. Predstavuje to ekvivalent 60 nákladných lietadiel materiálu, informovala v utorok agentúra AFP.

Podľa Centrálneho velenia armády Spojených štátov (CENTCOM), ktoré zodpovedá za vojenské operácie na Blízkom východe, bolo od aprílového oznámenia prezidenta USA Joea Bidena o stiahnutí amerických vojsk z Afganistanu zaslaných na likvidáciu 1300 kusov techniky. Okrem toho USA v rámci odsunu svojich jednotiek, ktoré sa začalo 1. mája, odovzdali v nedeľu svoju základňu Antonik v južnej provincii Helmand do rúk afganských bezpečnostných síl.

Americká armáda má týždenne zverejňovať informácie o sťahovaní svojich vojakov, a to vrátane správ o odovzdávaní techniky a zariadení afganským bezpečnostným silám. Afganské jednotky čelili v uplynulých dňoch intenzívnym útokom povstalcov v provincii Helmand. USA však posledné boje bagatelizovali a vyhlásili, že proces stiahnutia boje neovplyvnili. V súčasnosti sa z krajiny sťahuje posledných 2500 amerických vojakov, píše AFP.

Ozbrojenci militantného islamistického hnutia Taliban v sobotu vyhlásili, že medzinárodné jednotky porušili dohodu medzi Spojenými štátmi a talibmi týkajúcu sa stiahnutia svojich vojsk z Afganistanu, keď sa nestiahli do 1. mája tak, ako pôvodne prisľúbili, čo je dôvodom, aby na to hnutie zareagovalo odvetnými krokmi.

Odsun vojakov americkej armády z Afganistanu má byť podľa Bidena ukončený do 11. septembra. Šéf Bieleho domu to oznámil v polovici apríla. Severoatlantická aliancia ako taká začala s odsunom svojich jednotiek takisto len v týchto dňoch. Výcvikovú a podpornú misiu NATO s 9600 príslušníkmi, do ktorej patria aj americkí vojaci a ktorá mimoriadne závisí od vojenských kapacít Washingtonu, tvoria vojaci z 36 členských štátov NATO a partnerských krajín.

Viac o téme: VojaciArmádaUSAAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu