Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prefíkaný Macron taktizuje v regionálnych voľbách: Aby zničil Le Penovú, podporil rivala

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

PARÍŽ - Centristi francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona stiahli svoju kandidátnu listinu pre regionálne voľby v regióne Provensalsko–Alpy–Azúrové pobrežie (PACA) a chcú v nich podporiť svojho pravicového rivala - stranu Republikáni (LR).

V rozhovore pre nedeľník Journal du Dimanche (JDD) to avizoval francúzsky premiér Jean Castex. Podľa JDD toto rozhodnutie Macronom založenej strany Republika v pohybe (LREM) svedčí o tom, že prezident nedokázal na miestnej úrovni vybudovať presvedčivú politickú silu.

LREM chce namiesto účasti vo voľbách podporiť kandidátnu listinu LR vedenú Renaudom Muselierom, ktorý je vplyvnou postavou v regióne, kde chce krajná pravica v nadchádzajúcich voľbách posilniť svoje pozície pred budúcoročnými prezidentskými voľbami. Podpora LREM pre LR v PACA rozdelila republikánov na dva tábory: jeden z nich dohodu s LREM odsúdil, pretože sa obáva, že by mohla ohroziť výsledok strany v regionálnych voľbách stanovených na 20. a 27. júna.

Christian Jacob, líder LR, vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Twitter označil dohodu medzi Muselierom a LREM za "volebný manéver", a informoval, že vzhľadom na stanovy LR, ktoré neumožňujú vytváranie aliancií pre prvé kolo volieb, Muselier nebude mať podporu LR a nebude na čele jej kandidátnej listiny. Spravodajský portál France Info medzičasom informoval, že vedenie LR zvažuje zostaviť pre regionálne voľby v PACA novú kandidátnu listinu s novým volebným lídrom. Časť členov LR však tento návrh označila za "samovražedný" pre LR. Kauzou sa v utorok bude zaoberať výbor LR pre stratégiu.

Muselier na margo koalície LREM a LR v PACA konštatoval, že "je hlasom rozumu" a "proti extrémizmu" a s jediným cieľom: "bojovať za náš región". Fúziu kandidátnych listín LREM a LR považuje za dobrý krok aj Marlene Schiappaová, ktorá má na ministerstve vnútra na starosti problematiku občianstva a je členkou LREM. Podľa nej v PACA je nutné vytvoriť "republikánsky front", keďže krajne pravicové Národné združenie (RN) tam vo voľbách predstavuje veľké riziko.

Premiér Castex v rozhovore pre JDD uviedol, že je príliš skoro na úvahy, či LREM podobné dohody ako v PACA uzavrie aj v iných regiónoch. Macronova strana utrpela vo vlaňajších komunálnych voľbách ponižujúcu prehru: jej kandidáti získali iba niekoľko kresiel, zatiaľ čo zelení prudko zvýšili počet svojich poslancov a tradičné ľavicové a pravicové strany tiež zaznamenali úctyhodné výsledky, pripomenula AFP.

Analytici tvrdia, že Macronovi sa po víťazstve v prezidentských voľbách v roku 2017 nepodarilo vybudovať efektívny stranícky aparát svojej centristickej platformy. Macron tiež zápasí s poklesom svojej popularity a kritike, že znížením daní a propodnikateľskou politikou zvýhodňuje "bohatých". Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že v budúcoročných prezidentských voľbách bude Macron opäť čeliť líderke krajne pravicového RN Marine Le Penovej, ktorá dúfa, že sa jej podarí využiť hnev bežných Francúzov, ktorý sa najviac prejavil v protestoch tzv. žltých viest na prelome rokov 2018-19.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu