Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štáty EÚ odsúdili zákaz vstupu svojich predstaviteľov do Ruska, uviedol Borrell

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

BRUSEL - Krajiny Európskej únie jednotne odsúdili najnovšie zákazy vstupu, ktoré Rusko uvalilo na ôsmich predstaviteľov EÚ. Toto rozhodnutie je neprijateľné a nemá právne odôvodnenie, uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell v sobotu večer v mene všetkých 27 členských štátov.

Tento krok Ruska je namierený priamo proti EÚ a jej členských krajinám, pričom zdôrazňuje, že Moskva si doposiaľ volí cestu konfrontácie namiesto toho, aby sa snažila zvrátiť negatívny vývoj vzťahov, píše sa vo vyhlásení vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Podobne sa už v piatok vyjadrili predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli, pripomína v správe agentúra DPA.

Rusko v piatok zakázalo vstup na svoje územie šéfovi EP Sassolimu, podpredsedníčke EK Věre Jourovej a ďalším šiestim predstaviteľom členských štátov EÚ z Estónska, Francúzska, Nemecka, Lotyšska a Švédska. Moskva to odôvodnila sankciami, ktoré predtým EÚ uvalila na ruských predstaviteľov v súvislosti s uväznením kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Konanie Ruska Európsku úniu neodradí od toho, aby sa naďalej zasadzovala za ľudské práva, demokraciu a medzinárodné právo, a ani od toho, aby vyvodzovalo dôsledky voči tým, ktorí sú zodpovední za porušovanie ľudských práv, zdôraznil Borrell.

Viac o téme: VstupZákazRuskoEurópska úniaJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu