Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko vyhostilo talianskeho diplomata: Rím to označil za nespravodlivé

Taliansky premiér Mario Draghi
Taliansky premiér Mario Draghi (Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino)

RÍM - Rusko v pondelok oznámilo vyhostenie talianskeho diplomata, ktorý na veľvyslanectve v Moskve pracoval ako námestník námorného atašé. Diplomat označený za nežiaducu osobu musí opustiť územie Ruskej federácie do 24 hodín, informovala agentúra TASS. Vláda v Ríme označila toto rozhodnutie Moskvy za nespravodlivé, uviedla agentúra AFP.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí spresnilo, že vyhostenie talianskeho diplomata je reakciou "na nepriateľské a neopodstatnené kroky talianskych orgánov vo vzťahu k vojenskému pridelencovi na ruskom veľvyslanectve v Ríme". Agentúra TASS dodala, že ruský rezort diplomacie v pondelok pozval talianskeho veľvyslanca Pasqualeho Terracciana a odovzdal mu nótu o vyhostení asistenta vojenského pridelenca.

Taliansko koncom marca rozhodlo o vyhostení dvoch zamestnancov ruského veľvyslanectva podozrivých z protizákonných aktivít, konkrétne zo špionáže v prospech Ruska. V tejto kauze boli predtým v Ríme zadržaní kapitán talianskeho námorníctva a príslušník ruských ozbrojených síl pôsobiaci na ruskom veľvyslanectve v Ríme.

Rusko vtedy vyjadrilo poľutovanie nad vyhostením dvoch svojich diplomatov z Talianska. Talianske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na dnešný krok Moskvy vyjadrilo "hlbokú ľútosť". "Toto rozhodnutie považujeme za neopodstatnené a nespravodlivé, pretože predstavuje odvetu za legitímne opatrenie prijaté talianskymi orgánmi na obranu svojej bezpečnosti".

Krajinu musí opustiť aj diplomat z Ukrajiny

Rusko vyhlásilo v pondelok pracovníka ukrajinského veľvyslanectva v Moskve za personu non grata a do konca apríla musí opustiť územie Ruska. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo zahraničných vecí v pondelok túto skutočnosť písomne oznámilo ukrajinskému veľvyslanectvu v Moskve. Rusko podľa ministerstva koná na základe princípu reciprocity v reakcii na "nepriateľské konanie" Ukrajiny, ktorá za personu non grata vyhlásila zamestnanca ruského veľvyslanectva v Kyjeve.

Moskva podľa ministerstva zahraničných vecí prijme ďalšie opatrenia v prípade, že Kyjev bude naďalej pokračovať v "nepriateľskom konaní" voči ruským diplomatom.

Viac o téme: DiplomatRuskoRímTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu