Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Únos multimilionára vyvolal obrovskú pozornosť: VIDEO Rekordné výkupné! Záhada okolo peňazí stále trvá

Únosca Thomas Drach a unesený multimilionár Reemtsma Zobraziť galériu (3)
Únosca Thomas Drach a unesený multimilionár Reemtsma

HAMBURG/PRAHA - Únos nemeckého multimilionára Jana Philippa Reemtsmu vzbudil na jar 1996 pozornosť nielen v Nemecku. Za prepustenie bývalého majiteľa jednej z najväčších tabakových firiem získali páchatelia rekordné výkupné vo výške 30 miliónov mariek. Reemtsma sa ocitol na slobode 26. apríla 1996 po mesiaci zadržiavania, jeho únoscovia ale spravodlivosti dlho neunikali. Na súdoch dostali dlhoročné tresty väzenia, z výkupného sa však našla len nepatrná časť.

VIDEO zachytilo únos za bieleho dňa: Svokor dal zabiť bývalého zaťa (†44) nájomnými vrahmi

Jedného z najbohatších Nemcov, ktorý sa akcií tabakového koncernu spájaného s nacistami zbavil dávno predtým, sa únoscovia zmocnili pred jeho hamburgským domom 25. marca 1996 večer.

Jan Philipp Reemtsma
Zobraziť galériu (3)
Jan Philipp Reemtsma

Za jeho prepustenie pôvodne požadovali 20 miliónov mariek. Po dvoch neúspešných pokusoch o odovzdanie výkupného, ​​kedy sa páchatelia báli, že ide o policajnú pascu, nakoniec zvýšili svoju požiadavku na 30 miliónov. Keď sa sumy, ktorú tvorili napoly marky a švajčiarske franky, konečne dočkali, Reemtsmu prepustili.

Argentína vydala Dracha do Nemecka v roku 2000 

O mesiac neskôr však polícia zadržala prvého z únoscov a poznala aj identitu ďalších, tí ale spravodlivosti najprv unikali. Kým Wolfgang Koszics si vypočul už v roku 1997 trest desať a pol roka väzenia, hlavný organizátor Thomas Drach bol zatknutý až v roku 1998 v Argentíne a rozsudok nad ním vyniesol nemecký súd o tri roky neskôr.

Únos multimilionára vyvolal obrovskú
Zobraziť galériu (3)

Drach dostal 14 a pol roka, prepustili ho v októbri 2013. Veľká časť peňazí z výkupného, ​​ktoré sa páchatelia pokúsili "vyprať" vo východnej Európe, sa dodnes hľadá.

Viac o téme: únosVýkupnéMultimilionárNemeckoJan Philipp Reemtsma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu