Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turisti v ohrození: KORONAVÍRUS sa objavil na mieste, pred ktorým majú rešpekt aj záchranári

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

KÁTHMANDÚ - Koronavírus zdolal najvyššiu horu sveta. Infikovaný horolezec z Nórska musí byť zo strmých svahov do nemocnice prevezený vrtuľníkom. V Nepále sú úrady znepokojené. Základný tábor sa práve zapĺňa a teraz je sezóna v ohrození.

Koronavírusová pandémia sa teraz dostala aj na Mount Everest. Nórsky horolezec, ktorý predtým zostal v základnom tábore najvyššej hory sveta, má podľa vlastných vyhlásení pozitívny test na vírus. Erlend Ness na facebooku napísal, že ho zo svahov Mount Everestu previezli vrtuľníkom a odviezli do nemocnice v nepálskom hlavnom meste Káthmandu.

Tento prípravok má mať zázračné účinky: Mohol by ukončiť aj celú pandémiu KORONAVÍRUSU!

Dýchanie je už vo vysokých nadmorských výškach ťažké, takže každé prepuknutie choroby u horolezcov predstavuje veľké zdravotné riziko. "V pláne bolo rýchlo vstať, aby sme sa uistili, že sa nenakazíme. Mal som smolu a s hygienou som mohol urobiť viac," dodal Ness.

Another day at the hospital in Kathmandu 🙁

Uverejnil používateľ Erlend Ness' expeditions Utorok 20. apríla 2021

Podľa nórskeho rozhlasu NRK bol koronavírusom infikovaný aj šerpa z Nessovho tímu. Nemocnica v Káthmandu potvrdila, že prijala niekoľko pacientov s koronavírusom z Mount Everestu, nevedela však uviesť presný počet. "Naozaj dúfam, že sa nikto z ostatných neinfikuje koronavírusom vysoko v horách. Je nemožné dostať ľudí odtiaľ vrtuľníkom, keď sú vyššie ako 8 000 metrov," uviedol Ness pre rozhlasovú stanicu.

Prípady nákazy koronavírusom tlmia nádeje nepálskej vlády na úspešnú horolezeckú sezónu na najvyššej hore sveta. Minulý rok bola sezóna pre pandémiu zrušená. V tom čase Nepál uzavrel svoje hranice. Pre tisíce nepálskych obyvateľov to malo katastrofické ekonomické účinky, napríklad pre horských vodcov a hotelierov.

Turisti v ohrození: KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Xinhua, Suolang Luobu)

Pravidlá karantény sa nedávno uvoľnili

Až na konci marca Nepál uvoľnil pravidlá karantény v nádeji, že budú mať viac horolezcov. Od tej doby sa karanténa vyžaduje iba vtedy, kým nie je k dispozícii negatívny výsledok koronavírusového testu. Predtým bola karanténa sedem dní povinná.

Úrady v zásade uviedli, že návštevníci musia predložiť doklad o očkovaní alebo negatívny test PCR.

Nepál už vydal stovky povolení na túry v Himalájach. Len na Mount Evereste sa očakávalo viac ako 300 zahraničných horolezcov. Tibetská strana pohoria zostáva tento rok neprístupná, čo by mohlo viesť k nárastu záujemcov o výstup z nepálskej strany.

Viac o téme: ZáchranaNepálKoronavírusMont Everest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu