Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zomrela najstaršia Američanka: Zanechala takmer tristo potomkov

Hester Fordová
Hester Fordová (Zdroj: Youtube/ WCNC)

CHARLOTTE - Vo veku 116 rokov zomrela v sobotu Afroameričanka Hester Fordová, ktorá bola najstarším obyvateľom USA. Fordová, narodená v roku 1905, keď bol vynájdený zmrzlinový kornútok a začínali sa práce na Panamskom prieplave, skonala doma v meste Charlotte v štáte Severná Karolína, oznámila podľa agentúry AFP v nedeľu na Facebooku jej pravnučka Tanisha Myersová.

Fordová po sebe zanechala 288 potomkov: dvanásť detí, 48 vnúčat, 108 pravnúčat a 120 prapravnúčat. Iné údaje uvádza portál charlotteobserver.com, ktorý píše o 68 vnúčatách, 125 pravnúčatách a najmenej 120 prapravnúčatách.

Presný dátum jej narodenia nie je známy, no Gerontologická výskumná skupina (GRG), overujúca vek ľudí, ktorí majú najmenej 110 rokov, ju uznala za najstaršiu Američanku. Podľa jej rodiny však existujú dokumenty zo sčítania ľudu, podľa ktorých sa Fordová narodila už v roku 1904. Fordová sa narodila na farme v štáte Južná Karolína, kde zbierala a sadila bavlnu a obrábala pole. Neskôr pracovala dlhé roky ako opatrovateľka.

Jej manžel, za ktorého bola 45 rokov vydatá, zomrel v roku 1963 ako 57-ročný. Fordová sa už nikdy nevydala a až do svojich 108 rokov žila sama v tom istom dome v meste Charlotte. Podľa GRG j po Fordovej smrti je najstarším občanom USA 114-ročná Thelma Sutcliffová z Omahy v štáte Nebraska. Za najstaršieho žijúceho človeka na svete je považovaný 118-ročný Japonec Kane Tanaka.

Viac o téme: SmrťPotomkoviaAmeričankaHester Fordová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu