Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Macron, Merkelová a Zelenskyj budú rokovať o situácii na východe Ukrajiny

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

PARÍŽ - Lídri Francúzska, Nemecka a Ukrajiny budú v piatok diskutovať o eskalácii napätia na východe Ukrajiny a hromadení ruskej armády v blízkosti svojich západných hraníc. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie kancelárie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Macron absolvuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Paríži spoločný obed a obaja následne budú hovoriť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou prostredníctvom videokonferencie. Narastajúca vojenská prítomnosť Ruska v blízkosti ukrajinských hraníc vyvoláva v ostatnom čase na Západe znepokojenie. Washington tvrdí, že počet ruských vojakov je tam najvyšší od roku 2014, keď na východe Ukrajiny vypukol konflikt medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami podporovanými Moskvou.

Rusko trvá na tom, že k svojim západným hraniciam vyslalo vojenské sily výlučne v rámci cvičení z dôvodu "hrozieb" zo strany Severoatlantickej aliancie. Americký prezident Joe Biden a Merkelová v stredu vyzvali Rusko, aby znížilo počet svojich vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Obaja lídri sa zhodli na tom, že zníženie počtu ruských vojakov v danej oblasti by prispelo k "deeskalácii" napätia na rusko-ukrajinskom pomedzí.

Viac o téme: Angela MerkelováUkrajinaEmmanuel MacronVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu