Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Irán z dôvodu rozšírenia sankcií prerušil spoluprácu s EÚ v rôznych oblastiach

Iránsky prezident Hasan Rúhání
Iránsky prezident Hasan Rúhání (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)

TEHERÁN - Irán prerušil spoluprácu s Európskou úniou v rozličných oblastiach. Oznámilo to v pondelok iránske ministerstvo zahraničných vecí, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP. K opatreniu došlo po tom, ako sa EÚ rozhodla zaradiť na čiernu listinu ďalších iránskych bezpečnostných činiteľov v súvislosti so zásahom proti protestom v roku 2019.

Hovorca iránskeho rezortu tieto sankcie "ostro odsúdil" a uviedol, že Irán "prerušuje všetky ľudskoprávne rozhovory, ako aj spoluprácu vyplývajúcu z týchto rokovaní s EÚ, najmä v otázkach terorizmu, drog a utečencov". Členské krajiny eurobloku (Rada EÚ) rozhodli v pondelok o predĺžení reštriktívnych opatrení voči Iránu o ďalší rok. Ide o sankcie, ktoré EÚ prvýkrát zaviedla v apríli 2011 a ktoré reagujú na závažné porušovanie ľudských práv; odvtedy sa každoročne predlžujú.

Sankcie majú podobu zákazu vycestovania a zmrazenia majetku osobám a spoločnostiam zodpovedným za porušovanie ľudských práv a znamenajú aj zákaz vývozu zariadení do Iránu, ktoré by sa mohli použiť na represie voči obyvateľom. Občania a spoločnosti z členských krajín EÚ majú navyše zakázané sprístupňovať finančné prostriedky Iráncom a iránskym firmám zo sankčného zoznamu.

Rada EÚ v pondelok na tento zoznam zaradila ďalších osem osôb a tri právne subjekty vzhľadom na úlohu, ktorú zohrali pri násilnej reakcii na demonštrácie v Iráne z novembra 2019. Na aktualizovanom zozname sa nachádza 89 jednotlivcov a štyri spoločnosti.

Viac o téme: SpoluprácaRozšírenieSankciePrerušenieIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu