Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Irak pred ramadánom sprísňuje epidemiologické opatrenia

Modliaci sa dodržiavajú rozostupy.
Modliaci sa dodržiavajú rozostupy. (Zdroj: SITA/AP Photo/Fareed Khan)

BAGDAD - Iracké úrady uzavreli v piatok celé štvrte Bagdadu a zatvorením pohrozili aj prevádzkam, ktorých zamestnanci neboli očkovaní. Stalo sa tak v čase, keď počet infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 v krajine dosiahol nové maximá, informovala agentúra AFP.

K sprísneniu epidemiologických opatrení zároveň došlo krátko pred začiatkom pôstneho mesiaca ramadán, ktorý sa v moslimskej komunite nesie v duchu stretnutí v kruhu širokej rodiny a priateľov, ale aj účasti na hromadných modlitbách. Ramadán sa začína na budúci týždeň.

Agentúra AFP informovala, že jednotlivé štvrte Bagdadu od piatku oddeľujú betónové bloky. Úrady v Bagdade už dávnejšie vyhlásili zákaz vychádzania, ktorý bude platiť aj počas celého ramadánu, a to od 20.00 h miestneho času. V piatky a soboty, ktoré sú v Iraku "víkendom", bude však tento zákaz platný 24 hodín. Opatrenia boli prijaté pod tlakom bezprecedentného nárastu počtov nakazených, keďže z Iraku v poslednom období denne hlásia 7000 až 8500 nových prípadov nákazy novým koronavírusom.

Irak je krajinou, ktorá už desaťročia zápasí s nedostatkom lekárov, nemocníc i liekov. Väčšina Iračanov napriek tomu očkovanie proti covidu odmieta, uvádza AFP. Iracké ministerstvo zdravotníctva má v úmysle tvrdo zasiahnuť proti takémuto trendu: v piatok oznámilo, že "zatvorí nákupné centrá, obchody, reštaurácie a súkromné zdravotnícke zariadenia, ktorých zamestnanci nemajú doklad o očkovaní". Zároveň vyzvalo cestovné kancelárie, aby "nikomu bez dokladu o očkovaní nepredali letenky".

Podľa ministerstva zdravotníctva bolo doteraz v Iraku zaočkovaných okolo 130.000 z celkovo 40 miliónov obyvateľov krajiny. Do Iraku bolo doteraz dopravených takmer 400.000 dávok vakcíny. Väčšinou ide o dodávky prostredníctvom medzinárodného programu COVAX zameraného na zabezpečenie spravodlivého prístupu k vakcínam.

Viac o téme: OpatreniaRamadánSprísnenieIrakKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu