Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V Kyjeve sprísnili opatrenia po náraste prípadov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Úrady v ukrajinskej metropole Kyjev zaviedli v pondelok prísnejšie pandemické obmedzenia po náraste prípadov nákazy koronavírusom, ku ktorému došlo aj po opätovnom prijatí určitých reštrikcií z minulého mesiaca. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

 V trojmiliónovom meste uzavreli na tri týždne všetky školy a škôlky, pričom verejnú dopravu budú môcť využívať len ľudia s osobitným povolením. Takéto "pasy" dostalo len okolo 430.000 osôb - lekári a záchranári, pracovníci sociálnych, dopravných a verejných služieb, policajti či zamestnanci maloobchodu. "Nemocnice sú takmer plné. Situácia je ťažká," zdôraznil starosta Vitalij Kličko. Kyjev má podľa neho "veľmi blízko" ku "kolapsu zdravotníckeho systému" v situácii, keď si až sedem z desiatich nakazených vyžaduje hospitalizáciu.

Od 20. marca sú v Kyjeve zatvorené kultúrne inštitúcie a veľké nákupné centrá, pričom reštaurácie môžu podávať len jedlo so sebou. V ukrajinskej metropole v pondelok hlásili 458 nových prípadov nákazy a 32 ďalších úmrtí v dôsledku covidu. Celkovo v 41-miliónovej krajine potvrdili za posledných 24 hodín vyše 10.000 infikovaných - po sobotňajších viac než 20.000 prípadoch, ktoré predstavovali denné maximum na Ukrajine od začiatku pandémie.

Ukrajina dosiaľ oficiálne zaznamenala viac ako 1,7 milióna prípadov nákazy koronavírusom a vyše 34.000 súvisiacich úmrtí. Očkovania proti covidu sa v krajine začalo koncom februára, keď dostala 500.000 dávok vakcíny vyvinutej spoločnosťou AstraZeneca. V marci Ukrajina prijala aj 215.000 dávok očkovacej látky čínskej firmy Sinovac Biotech. Dosiaľ dostalo prvú dávku vakcíny len 291.822 ľudí vzhľadom na neochotu mnohých obyvateľov nechať sa zaočkovať, píše AP.

Viac o téme: UkrajinaKyjevKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu