Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Šéf CDU vyzval na sprísnenie lockdownu v Nemecku

Armin Laschet
Armin Laschet (Zdroj: TASR/AP)

AACHEN - Šéf nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet vyzval na sprísnenie lockdownu s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu v krajine. Podľa Lascheta je potrebné obmedziť súkromné stretnutia, zaviesť nočné zákazy vychádzania a zvýšiť počet zamestnancov pracujúcich z domu.

Predseda CDU to uviedol počas návštevy vakcinačného centra v západonemeckom Aachene, informovala agentúra Reuters. Laschet zdôraznil, že prísnejšie reštrikcie budú potrebné dovtedy, pokým sa nezačnú v praxi prejavovať výsledky hromadného očkovania. "Sme veľmi blízko cieľa. Na posledné metre ale potrebujeme zvýšiť svoje úsilie a práve na toto dnes vyzývam," vyhlásil Laschet, premiér najľudnatejšej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, pokladaný za možného nástupcu kancelárky Angely Merkelovej na čele nemeckej vlády.

Podľa Lascheta treba v súčasnej situácii konať rýchlo. Apeloval preto na skorší termín rokovania kancelárky s krajinskými premiérmi, aktuálne naplánovaného na 12. apríla, ktoré by sa podľa neho malo uskutočniť ešte tento týždeň. Na schôdzke by sa malo hovoriť o ďalšom postupe v boji proti pandémii. Nemecká očkovacia kampaň je v porovnaní s mnohými krajinami vrátane USA či Británie relatívne pomalá. V priebehu apríla sa má však jej tempo zvýšiť po tom, ako začne vakcíny aplikovať aj približne 35.000 praktických lekárov. Neskôr sa k nim majú pridať i špecialisti a súkromní či podnikoví lekári.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v pondelok prisľúbil, že do začiatku mája by malo byť zaočkovaných približne 20 percent obyvateľov Nemecka. Za prvé tri mesiace očkovacej kampane v krajine sa podľa Spahna podarilo zaočkovať približne 10 percent obyvateľstva, tempo sa však v najbližších týždňov výrazne zvýši. "Ďalších 10 percent sa nám podľa očakávaní podarí zaočkovať v priebehu mesiaca," vyhlásil Spahn počas návštevy vakcinačného centra v Berlíne. Podľa pondelkovej bilancie sa počet prípadov nákazy v Nemecku zvýšil o takmer 8500, zatiaľ čo počet úmrtí vzrástol o 50, píše agentúra Reuters.  

Viac o téme: NemeckoKoronavírusArmin LaschetLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu