Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dve krajiny bojujú so záplavami: Viac ako 70 ľudí prišlo o život, mnohí ďalší sú nezvestní

Obe krajiny bojujú so záplavami Zobraziť galériu (3)
Obe krajiny bojujú so záplavami (Zdroj: SITA/AP Photo/Kandhi Barnez)

JAKARTA - Viac ako 70 ľudí prišlo o život a desiatky ďalších sú stále nezvestní v dôsledku záplav a zosuvov pôdy, ktoré zasiahli Indonéziu a susedný Východný Timor, uviedla v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

"Máme tu 55 mŕtvych, ale toto číslo je veľmi dynamické a určite sa ešte zmení, zatiaľ čo zhruba 42 ľudí je nezvestných," uviedol hovorca Národného úradu pre riešenie katastrof v Indonézii. Najmenej 16 ľudí tiež zahynulo vo Východnom Timore, uviedol predstaviteľ tohto ostrovného štátu, ktorý leží medzi Indonéziou a Austráliou.

Obe krajiny bojujú so
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kandhi Barnez)

Záplavy spôsobené prívalovým dažďom spôsobili spúšť na ostrovoch tiahnucich sa od Flores v Indonézii až po Východný Timor a prinútili tisíce ľudí utiecť do úkrytov. Záplavy a následné zosuvy pôdy spôsobili vyliatie priehrad a  zaplavili tisíce domov, zatiaľ čo sa záchranári snažili dostať k uväzneným preživším. Meteorológovia predpovedajú pre časti Indonézie silný dážď aj na nasledujúce dni. K prudkým zrážkam, záplavám a zosuvom pôdy dochádza v krajine často najmä v období monzúnových dažďov, ktoré trvajú od októbra do apríla.

Obe krajiny bojujú so
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kandhi Barnez)

Viac o téme: ZáplavyNezvestníúmrtiaIndonéziaVýchodný Timor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu