Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kremeľské médiá začali kampaň proti Navaľnému, zapojila sa aj exšpiónka Butinová

Na snímke ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj
Na snímke ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj (Zdroj: TASR/Babuskinsky District Court Press Service via AP)

MOSKVA - Prokremeľské médiá v piatok spustili ofenzívu proti väznenému kritikovi Kremľa Alexejovi Navaľnému, ktorej cieľom je vyvrátiť jeho sťažnosti na zlé zaobchádzanie a nedostatok lekárskej starostlivosti vo väznici, kde si odpykáva trest odňatia slobody za staré obvinenia za údajné podvody v kauze Yves Rocher.

V stredu 44-ročný Navaľnyj vyhlásil hladovku, ktorou sa domáha lekárskeho ošetrenia, lebo má vo väzení silné bolesti chrbta a necíti si nohy. Podľa AFP prokremeľský spravodajský web Life.ru v piatok zverejnil zábery z bezpečnostnej kamery, ktoré údajne pochádzajú z väznice v meste Pokrov, kde sa Navaľnyj momentálne nachádza.

Niekoľko vidí zachytáva muža podobného Navaľnému, oblečeného v tmavomodrej väzenskej uniforme a s vyholenou hlavou. Videá sú datované 26. marcom - nakrútené tak boli dva týždne po tom, čo bol Navaľnyj prevezený do väzenského tábora č. 2 v Pokrove, a deň po tom, čo verejne oznámil, že jeho zdravotný stav sa zhoršuje. Life.ru vo svojom príspevku označil Navaľného za "drzého simulanta" a napísal, že bol drzý aj k dozorcom - hoci zverejnené videá sú bez zvuku. Portál Life.ru neuviedol, ako zábery z väznice v Pokrove získal.

Navaľného blízky spolupracovník Leonid Volkov pre AFP uviedol, že nebude komentovať "kremeľské infosr..čky". Upozornil, že záznam z kamier bol získaný aj odvysielaný protiprávne. Dodal však, že Navaľného prívrženci nepodajú v tejto záležitosti sťažnosť na Federálnu službu pre výkon trestu (FSIN).

Navaľnyj vo svojich príspevkoch na sociálnych sieťach obvinil vedenie pokrovskej väznice z "mučenia" spánkovou depriváciou a uviedol, že od príchodu do väznice po vyhlásenie hladovky schudol osem kilogramov. V stredu zasa informoval, že Kremľom financovaná spravodajská televízia RT (predtým Russia Today) natáčala v jeho väznici reportáž. Televízny štáb viedla Marija Butinová, ktorá bola pred časom v USA odsúdená za nezákonné konanie ako agentka zahraničnej vlády a pred tým, ako bola v októbri 2019 deportovaná do Ruska, strávila viac ako päť mesiacov v nápravnom zariadení v USA.

Butinová v piatok vo svojom príspevku na sociálnej sieti Telegram potvrdila, že bola v pokrovskej väznici, pričom dodala, že Navaľnyj "vyzerá celkom normálne". Podľa nej je toto väzenie "priam ukážkové" a "pripomína pioniersky tábor".

Podľa Butinovej Navaľnyj vo väznici odmietol ponúkanú liečbu. "Vyšetril ho zdravotník, bol vyšetrený prizvanými lekármi, prevezený do regionálnej nemocnice a urobili mu tomografické vyšetrenie," uviedla Butinová s tým, že v súlade so zákonom do väznice nepustia žiadneho osobného lekára. Dodala, že Navaľnyj odmietol užívať liek proti bolesti diclofenac, lebo mal obavy, že by mu mohol vyvolať zvýšenie krvného tlaku. Nevylúčila súčasne, že ak Navaľnyj bude v hladovke pokračovať, môžu mu začať podávať výživu vnútrožilovo. "Želám Alexejovi, ak spáchal trestný čin, aby bol chlap a odpykal si trest," dodala Butinová, ktorá je členkou verejnej monitorovacej komisie (ONK).  

Komisie ONK pôsobia v 85 regiónoch Ruskej federácie; ich úlohou je monitorovanie dodržiavania ľudských práv v miestach núteného zadržiavania ľudí: vo väzniciach, polepšovniach či záchytných táboroch pre ilegálnych migrantov.

Spravodajský portál meduza.io tento týždeň upozornil, že v mnohých ONK nie sú ľudia, ktorým záleží na dodržiavaní ľudských práv a ktorí sa v tejto oblasti angažujú. Ich členmi sú často aj bývalí dozorcovia väzníc alebo policajti vo výslužbe.

Viac o téme: KampaňRuskoKremeľAlexej NavaľnyjMarija ButinováExšpiónka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu