Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšia krajina zaznamenala prudký nárast v prípadoch infekcie KORONAVÍRUSOM

V pásme Gazy sa od začiatku pandémie nakazilo 65 500 ľudí
V pásme Gazy sa od začiatku pandémie nakazilo 65 500 ľudí (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

GAZA - Ministerstvo zdravotníctva v Gaze v stredu oznámilo, že za predchádzajúci deň zaznamenalo vyše tisíc prípadov nákazy koronavírusom a ide o najvyšší denný počet za niekoľko mesiacov. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Nárast prípadov v pobrežnej palestínskej enkláve pásmo Gazy, ovládanej radikálnym islamským hnutím Hamas, je v protiklade k spomaľovaniu pandémie v Izraeli, ktorý stále udržuje blokádu tejto enklávy. "Epidemiologická situácia v pásme Gazy je nebezpečná," povedal Magdí Dahír, zástupca riaditeľa pre primárnu starostlivosť na ministerstve zdravotníctva v metropole Gaza. "Nastalo jasné zvýšenie v hospitalizáciách," dodal. V pásme Gazy sa od začiatku pandémie ochorením COVID-19 nakazilo 65.500 ľudí a 610 ich zomrelo.

Vláda riadená Hamasom zaviedla v sobotu 27. marca nočný zákaz vychádzania od 21.00 h, aby zastavila prenos ochorenia. Nariadila však aj nové obmedzenia pre zhromažďovanie ľudí, a to od stredy. V ďalšej palestínskej enkláve, na okupovanom západnom brehu Jordánu (Predjordánsko), však po vlne infekcií v preplnených miestnych nemocniciach miera nákazy už klesá. Ministerka zdravotníctva z Palestínskej samosprávy Maj al-Kajlaová to povedala pre oficiálnu rozhlasovú stanicu Hlas Palestíny. Na západnom brehu Jordánu sa celkovo koronavírusom nakazilo vyše 175.000 ľudí a zaznamenali tam 2004 úmrtí. Palestínske ministerstvo zdravotníctva tiež oznámilo, že v pondelok ráno bolo v Predjordánsku a pásme Gazy zaočkovaných jednou dávkou vakcíny celkovo vyše 69.000 Palestínčanov.

Pre porovnanie, v Izraeli bola dvoma dávkami vakcíny od spoločností Pfizer-BioNTech zaočkovaná viac ako polovica zo zhruba 9,3 milióna obyvateľov. Nový denný prírastok v Izraeli bol 442 prípadov, čo je pokles oproti tisíckam denných prípadov začiatkom marca. Ľudskoprávne organizácie vyzvali Izrael, aby Palestínčanov zásoboval očkovacími látkami proti covidu. Izrael dodal niektorým Palestínčanom obmedzené dávky, ale tvrdí, je celkovo je za očkovanie zodpovedná Palestínska samospráva, ktorá oficiálne tieto enklávy spravuje. Izraelské ministerstvo zdravotníctva v utorok oznámilo, že zistilo nový izraelský variant koronavírusu. Dodalo, že tento variant je zriedkavý a nie je nákazlivejší alebo smrteľnejší než iné varianty.

Viac o téme: KoronavírusPásmo GazyInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu