Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prokuratúry v Španielsku vyšetrujú možné prejavy nenávisti voči židom a moslimom

(Zdroj: SITA/AP/Kenzo Tribouillard)

MADRID - Prokuratúry v Španielsku začali dve nezávislé vyšetrovania v spojitosti s možnými trestnými činmi z nenávisti voči moslimom a židom. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Prokuratúra v Barcelone v utorok uviedla, že vyšetruje kampaň strany Vox v nedávnych regionálnych voľbách v Katalánsku na základe sťažností od rôznych islamských komunít. Tieto komunity, ktoré zastupujú viac ako 300 mešít v Katalánsku, tvrdia, že kampaň strany Vox na sociálnych sieťach urážala moslimov v Katalánsku.

Nacionalistická a populistická strana Vox zastáva neústupný postoj voči nezákonnej migrácii, píše AP. Počiatočné vyšetrovanie môže podľa prokurátorky Pilar Lópezovej trvať až šesť mesiacov dovtedy, kým bude prijaté rozhodnutie, či kampaň podnecovala nenávisť voči moslimom. Hovorca Vox v španielskom parlamente Iván Espinosa de los Monteros povedal, že strana je na svoje kroky hrdá. Kampaň podľa neho upozorňovala na riziká, ktoré "prinášajú niektorí ľudia, ktorí neprijímajú západný spôsob života a dokonca sa ho usilujú zvrhnúť".

Vox v nedeľňajších regionálnych voľbách získala 11 zo 135 kresiel v katalánskom parlamente, pripomína AP. Prokuratúra v Madride začala vyšetrovanie vo veci protižidovských odkazov, ktoré šírila skupina extrémistov. Tí sa zhromaždili v sobotu (13. februára) v Madride, aby si pripomenuli pamiatku španielskeho vojenského útvaru, ktorý sa počas druhej svetovej vojny pripojil k nacistom.

Viac o téme: MoslimoviaŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu