Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Voľby v Izraeli opäť nemajú jasného víťaza: Najviac hlasov získal Netanjahu

Voľby v Izraeli
Voľby v Izraeli (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

JERUZALEM - Pravicová strana Jednota (Likud) izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dosiahla v utorkových predčasných voľbách najlepší výsledok. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa agentúry AP však z prieskumov preferencií voličov vyplýva, že voľby v Izraeli opäť nemajú jasného víťaza.

Odhady troch hlavných izraelských televíznych staníc naznačujú, že ani Netanjahu a jeho náboženskí a nacionalistickí spojenci, ale ani rôznorodé spektrum Netanjahuových odporcov, nezískali parlamentnú väčšinu. AP v tejto súvislosti predpovedá, že sa tým opäť vytvára pôda pre to, aby politická scéna v Izraeli zažila ďalšie týždne paralýzy. Objavil sa aj názor, že hrozia dokonca aj bezprecedentné piate parlamentné voľby.

Ak budú konečné výsledky v súlade s exit pollmi, oba tábory budú musieť rokovať s bývalým Netanjahuovým spojencom Naftalim Benetom, aby vďaka poslancom za jeho koalíciu Pravica (Jamina) niektorý z týchto blokov získal v 120-člennom Knesete väčšinu. Benet sa síce hlási k Netanjahuovej tvrdej nacionalistickej ideológii, ale opakovane naznačil, že by bol otvorený spolupráci so svojimi politickými súpermi, ak by dostal šancu byť premiérom.

Podľa exit pollov zverejnených portálom The Times of Israel by blok strán podporujúcich Netanjahua mal získať 54 kresiel. Ak by súčasný premiér získal na svoju stranu Beneta, mal by jeho blok v parlamente väčšinu v podobe 61 poslancov. Tábor Netanjahuových odporcov má nateraz 59 kresiel.

Rola kľúčového hráča v povolebných rokovaniach sa pred voľbami pripisovala Islamskému hnutiu (Ra'am), ktoré zastupuje záujmy izraelských Arabov. Podľa predbežných výsledkov sa však táto strana do parlamentu nedostala.

Viac o téme: VoľbyVýsledkyPredčasnéIzraelBenjamin NetanjahuExit poll
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu