Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Belgicko si predvolalo čínskeho veľvyslanca na protest proti sankciám

Belgická premiérka Sophie WIlmesová
Belgická premiérka Sophie WIlmesová (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool via AP)

BRUSEL - Belgicko si na utorok predvolalo čínskeho veľvyslanca po tom, čo Peking uvalil sankcie na desať európskych predstaviteľov a štyri subjekty vrátane poslanca belgického parlamentu Samuela Cogolatiho. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vládny zdroj.

Belgická ministerka zahraničných vecí Sophie Wilmesová kritizovala rozhodnutie Číny o zavedení zákazu vstupu do krajiny pre desiatich európskych predstaviteľov vrátane piatich členov Európskeho parlamentu. Čína tak reagovala na pondelňajšie koordinované sankcie EÚ, Británie, Spojených štátov a Kanady namierené voči čínskym predstaviteľom v súvislosti s represiami voči ujgurskej menšine v autonómnej oblasti Sin-ťiang. Cogolati v belgickom parlamente navrhol, aby sa zásahy voči Ujgurom v Číne oficiálne označili za  "genocídu".

Ľudskoprávne skupiny opakovane upozorňujú, že najmenej jeden milión Ujgurov a ďalších prevažne moslimských menšín je väznených v pracovných táboroch na severozápade krajiny, pričom Čína je obviňovaná aj z násilnej sterilizácie ujgurských žien a zavádzania nútených prác pre osoby deportované do týchto táborov. Čína tieto obvinenia popiera a tvrdí, že výcvikové programy, pracovné programy a lepšie vzdelávanie pomáhajú potláčať extrémizmus a terorizmus v tomto regióne.

Viac o téme: ProtestČínskyPredvolanieVeľvyslanecSankcieBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu